ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Избрани творби в осем тома, Виктор Юго - Том 1 - Парижката Света Богородица

8,00 лв

6,40 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 20 %)

Внимание: Последни книги в наличност!

Автор: Виктор Юго
Година: 1988
Формат: среден
Корица: твърда
Страници: 576

Отстъпка - 20%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

ВА 018-71

 

Виктор Юго е най-високият връх сред внушителния масив на френската литература от XIX век. Този факт е толкова по-удивителен, като се има предвид, че миналото столетие е период на забележителен разцвет на френската литература, когато творят писатели от световна величина като Балзак, Стендал, Мюсе, Бодлер, Флобер, Зола, Мопасан и др. В известен смисъл Юго се е превърнал още приживе в синоним на своето бурно столетие, както името на Волтер беше станало синоним на века на Просвещението.
Когато на първи юни 1885 г. Франция погребва великия си син в Пантеона до гроба на Русо, подир траурната катафалка се събира едномилионна тълпа, осъзнала историческото значение на тържествения моменттова е било раздяла с духа на класическия хуманизъм. Трудно бихме могли да си представим гражданската позиция на Толстой, Зола, Горки, Ромен Ролан без вдъхновяващия пример на Юго с неговата страстна защита на справедливостта, с отрицанието на насилието и войната като средство за разрешаване на конфликтите между хората и народите, с пламенната възхвала па прогреса и разумаПроникновено вглеждане в тази особеност на личността на Юго е следната оценка на Горки за писателя:
Трибун и поет, той гърмеше над света като ураган, призовавайки към живот всичко прекрасно в душата на човека. Toй учеше всички хора да обичат живота, красотата, истината и Франция."
Една от най-привлекателните черти в обемистото и многообразно творчество на Юго е тъкмо тържеството па хуманистичния патос, възприемането на литературата като средство за подобряване на участта на човека. През столетието, което видя бунта та романтиците и по-късно отвори пътя на модернизма с формулировкатаизкуство заради изкуството", Юго издигна противоположния принципизкуство за човечеството" и му остана верен през дългия си и плодоносен творчески живот. Още преди големите битки на младите романтици срещу устояващия класицизъм, в предговора от 1824 г. към вече издадената първа своя стихосбиркаОди" поетът пише, че творецът на словототрябва да върви пред народите като светлик и да им показва пътя".
Вероятно в този хуманистичен патос е отговорът на загадката защо Виктор Юго е най-значнтелннят френски писател на XIX век, въпреки че мнозина други го надвишават по майсторство н чертаят пътищата, по конто се устремява модерното изкуство на епохата. Достатъчно е да споменем само две имена, за да се уверим, че с така. С единствената си стихосбиркаЦветя на злото" (1857) Шарл Бодлер става предвестник на символизма във Франция и очертава пътищата, по които се насочва модернистичната поезия към края на миналото столетие. Излезлият през същата година роман на Флобер Мадам Бовари" е образец на психологически аналитизъм и стилистично майсторство, открил път и нови перспективи не само пред натуралистнчния роман във Франция. Зола и Мопасан се оттласкват от Флобер, а не от Юго, както Верлен, Рембо и Маларме тръгват в поезията от Бодлер, а не от Юго. И въпреки че Виктор Юго не е свързващо звено между литературата на романтизма и модернистичните направления, той си остава един от най-забележителните френски писатели, поет и романист от световна величина. В това отношение той е типологически сходен с нашия Вазов, който доминира в панорамата на българската литература, макар да отстъпва като поет на Яворов и символистите, а като разказвач остава в сянката на Елин Пелин и Йовков.
И още едно сравнение в пределите на френската литература от XIX век се оказва неизбежноЮго и Балзак. Тези съвременници, обладатели на могъщо творческо дарование и на неизтощима енергия, са творци на светове, изумяващи с необятността си. Обща черта и за двамата е необикновенната плодовитост, почти хплюцинативното умение да изтръгват из небитието образи, на живи и по-осезаеми от самата реалност. Количествено взето, създаденото от Балзак може би превишава творчеството на Юго. Ала авторът наЧовешка комедия" има строго ограничено амплоаепическата фреска, „слепена" от фрагментите на десетки романи и повести, докато творческият свят на Юго смайва с разнообразието си. Всепризнатият глава на френската романтическа школа с еднаква леснина твори в почти всички литературни жанрове, макар литературната история днес с основание да степенува постиженията му в различните родове. Юго е създал почти необозрима и количествено отношение поезия, като при това се изявява и в лирическите, и в епическите жанрове.

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 5,00 лева
Еконт Адрес - 7,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar