ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Кемпо. Традициите на японските бойни изкуства - Сумо, Самураи, Нинджа, Джу-до, Айки-до, Карате

12,00 лв

6,00 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 50 %)

Автор: Александър Долин
Година: 1990
Формат: среден
Корица: мека
Страници: 200

Отстъпка - 50%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

СЪДЪРЖАНИЕ

Предговор

Сумо - борба на гиганти

Пътят на самурая

Дзен-будизмът и бойната подготовка на самураите

Нинджа - шпионите на средновековиета

Вампири в нощта

Джу-до - Пътят на гъвкавостта

Айки-до - Пътят на съсредоточената енергия

Карате на Окинава

Карате в Япония

Изтокът и Западът

Речник на употребяваните термини

 

Сумо - борба на гиганти

(откъс)

Отваряйки популярно списание или неделния брой на вестника,съвременният японски читател лесно намира редом с имената на кинозвездите и естрадните идоли,колонката,посветена на майсторите на сумо.Симпатичните величествени великани са показани на ринга и на семейния кръг, на приятелска вечеря и в бръснарницата. Техните исполински тела, екзотични облекла и високи прически напълно контрастират с начина на живот на средния японец от XX в. И въпреки това, сумо неизменно остава също такъв символ на Япония както гейшите (получаващи образование в специални институти), икебаната, чайната церемония, сухите градини, джу-до и карате. Представлявайки нещо средно между бойно изкуство, спорт, естрадно шоу, сумо, както и преди двеста години, привлича милиони запалянковци. Какво пък, те могат да бъдат разбрани. Във всеки случай, отивайки на мач по сумо или нагласявайки се удобно пред телевизора, всеки японец може да се утеши с ласкателната мисъл, че подобно зрелище няма никъде другаде но света.
Корените па сумо се гуубят в най-дълбока древност. Още в китайските исторически и литературни паметници от края на I хилядолетие нр. н. е. се споменава за бойното умение сян-пу. Йероглифите на това название в японското си четене дават думата собоку, в съвременно звучене - сумо. Другото йероглифно обозначение на думата сумо извежда генеалогията му от китайската народна борба цзюе-ди, също така развита в доисторическо време. По-прецизните изследвачи намират сведенията някаква разновидност на сумо в каионичната будистка Лотосова Сутра, където нара (индийски вариант на сумо) се споменава редом с другите полезни науки, които трябва да овладее добродетелният мъж. Припомнят също биофафията на Сидхарта Гаутама, който преди да стане буда, усърдио се занимавал с борба и юмручен бой. Тези факти обаче имат твърде косвено отношение към японското сумо, въпреки че позволяват до известна степен да се открият неговите праобрази в далечното минало.
Първите сведения за реалното сумо се съдържат в „Сказанията за древността“ („Коджики“, VIII в.), един сборник от космогонични и исторически митове, изтъкващи божествената версия за произхода на расата Ямато. Там по-специално се разказва как но време на похода на японците в североизточната част на остров Хоншу предводителят на местните племена Тахсминакатано-ками предизвикал на двубой легендарния японски имнсоатоп Джиму. Наградата за победителя трябвало да станр цялото движимо и недвижимо имуюество на победения...

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 5,00 лева
Еконт Адрес - 7,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar