ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Храни-Йога

10,00 лв

5,00 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 50 %)

Автор: Омраам Микаел Айванхов / Omraam
Година: 1995
Формат: среден
Корица: мека
Страници: 128

Отстъпка - 50%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

СЪДЪРЖАНИЕ
I. Храненето - действието, което засяга изцяло съществата
II. Храни-Йога
III. Храната - едно любовно писмо от Създателя
IV. Изборът на храната
V. Вегетарианството
VI. Моралът на храненето
VII. Пост и въздържание
1. Постенето - своеобразен начин на пречистване
2. Постенето - своеобразен начин на хранене
VIII. За причастието
IX. Смисълът на благословията
X. Работата на духа върху материята
XI. Законът на обмяната

 

Тази книга не е ръководство за диети. В нея не става дума за някакви режими на хранене. Според Омраам Михаил Иванов не е толкова важно какво и колко да ядем, отколкото да знаем как да ядем и как да се отнасяме към храната.

Читателят ще остане може би изненадан от оригиналността на една мисъл, която се стреми с всички средства да изтръгне храненето от баналния смисъл, който е придобило в човешкото всекидневие, да му придаде един мистичен отенък, който да го извиси до значимостта на Светата Вечеря. И дори този, който се чувства чужд на това свещенодействие да разбере, че благодарение на начина, по който се отнася към храната, той може да прониква дълбоко в тайната на отношенията между човека и природата и че чрез мислите и чувствата си човекът може да черпи от храната най-субтилните елементи, необходими за процъфтяването на неговото същество.

 

ХРАНЕНЕТО - ПРОЦЕС, КОЙТО ЗАСЯГА ИЗЦЯЛО СЪЩЕСТВАТА

Това, което ще ви разкажа за храненето, драги братя и сестри, е много важно, но твърде малко хора, дори и сред най-образованите и най-издигнатите, го знаят. Разбира се вие веднага ще възразите, че не се интересувате много от този въпрос, но след като ме изслушате и най-вече след като започнете да прилагате тези истини на практика, ще ви се наложи да признаете, че те са в състояние да направят вашия живот по-богат и по-красив.

Представете си, че за няколко дни, по стечение на някакви обстоятелства, сте били лишени от храна. Вие се чувствате толкова отпаднали, че сте неспособни не само да вървите, но да направите и най-малкото движение. Няма никакво значение дали сте високо образовани или неимоверно богати. Всичките ваши познания и богатства не струват пукната пара пред коричката хляб или пред някакъв плод, поднесени от някого. Още от първия залък вие се чувствате съживени. Това не е ли чудо? Този единствен залък задвижва толкова механизми и сили, че цял един живот не би стигнал, да ги изброим всичките.
А замисляли ли сте се поне веднъж за силата на частиците, които се съдържат в храната и за това, че за да се изправите на крака, едно хапване е винаги по-ефикасно от всичките ваши мисли, чувства и от цялата ви воля? Тази храна, към която вие привиквате, като към една инстинктивна, а не обмислена и осъзната необходимост, тя, и само тя е в състояние да ви възвръща енергията и здравето. Благодарение на нея вие можете да действате, да говорите, да чувствате и да мислите.

В своята работа Посветените отделят голямо внимание на изследванията върху храненето. Те са открили, че храната, която е приготвена в божествените лаборатории с една неописуема мъдрост, съдържа магически частици, способни да запазват или да възстановяват не само физическото, но и психическото здраве, както и да носят най-големи откровения. Но за да може да оползотворяват тези елементи, хората трябва да познават необходимите за тази цел условия.

Не можем да отречем, разбира се, че целият свят поставя въпроса за храненето на първо място. За всички уреждането на този въпрос стои пред всичко. За него те работят всеки ден, а понякога дори воюват. Много войни и революции водят началото си именно от проблема за изхранването, но подобна реакция пред лицето на глада не е нищо друго освен инстинкта, който приобщава човека към животните. Хората не разбират все още духовното значение на храненето и затова не умеят да се хранят. Погледнете ги по време на хранене! Те приемат храната механично, несъзнателно и я поглъщат, без да я дъвчат. В същото време главите и сърцата им са пълни с хаотични мисли и чувства, а най-често по време на храна водят нескончаеми спорове. По този начин те нарушават работата на своя организъм. Нито един процес не протича правилно: нито храносмилането, нито отделянето на секрети, нито унищожаването на отровите.

Хиляди хора по света боледуват, без да знаят, че техните болести се дължат на начина, по който се хранят. Погледнете какво става в едно семейство: преди храна никой не чувства необходимостта да сподели нещо с другите. Всеки се свива в своето ъгълче и или чете, или слуша радио, или човърка нещо..., а стане ли време за масата, веднага се появяват историйки за разказване или сметки за оправяне... И всички говорят, спорят и се карат помежду си. След едно подобно хранене на човека му се налага да си отдъхва, дори да поспи, защото се чувства сънлив и натежал. А онзи, който трябва да работи, върши всичко без удоволствие и ентусиазъм. Който обаче се храни правилно, той се чувства с ясен ум и е в добро настроение.

„Е, и как трябва да се храним?" - ще попитате вие. Аз ще ви разкажа за начина, по който посветените се отнасят към храненето. Преди всичко става дума за най-добрите условия, които са необходими за приемането на елементите, произведени в лабораториите на природата. Посветените създават тези условия и тяхната подготовка започва със свързването им с бога. Никакви разговори, пълна тишина при храненето.

Мълчанието по време на хранене не трябва да се възприема като някакъв манастирски обред. Мъдрите, посветените се хранят в мълчание. Тяхното съзнание още с първата хапка е насочено върху храната и върху това, да я дъвчат колкото е възможно по-дълго време, дотогава, докато тя изчезне, а в устата не остане нещо за поглъщане. Защото състоянието, в което човекът се намира, когато поема първия залък, има изключително важно значение. Това състояние трябва да бъде максимално добре подготвено, защото първият залък задвижва всички вътрешни механизми. Не забравяйте никога, че най-важния момент от всяко действие е неговото начало. То дава сигнала за освобождаване на силите, които след това не могат да бъдат спрени насред път. Те действат до края. Ако вие започнете в едно състояние на хармония, всичко останало ще протече хармонично.

Трябва да се храним бавно и добре да дъвчем. Това, разбира се, помага за доброто храносмилане, но има и една друга причина. Устата първа поема храната. Тя е най-важната лаборатория на човека и то най-вече в духовно отношение. Устата, в един най-субтилен план, изпълнява ролята на стомах. Тя абсорбира от храната етерните частици, както и всички най-фини и мощни енергии, а към стомаха се отправят най-грубите материали.

Устата е снабдена с най-съвършена апаратура. Жлезите, разположени върху и под езика, имат за задача да улавят етерните частици от храната. На вас сигурно ви се е случвало да прегладнеете до смърт. Какво чувствате, когато започнете да се храните? След първата хапка, още преди храната да се е смляла, вие се чувствате вече възстановени, съживени. Как е възможно това да стане толкова бързо? Благодарение на устата организмът абсорбира енергия и етерни елементи, които поддържат нервната система. Още преди стомахът да поеме храната, нервната система се нахранва.

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 5,00 лева
Еконт Адрес - 7,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar