ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Духът на айкидо от Кишомаро Уешиба

10,00 лв

5,00 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 50 %)

Автор: Кишомару Уешиба
Година: 2010
Формат: среден
Корица: мека
Страници: 152

Отстъпка - 50%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

Генералният въпрос пред нас: Защо айкидо може да бъде наречено божествено стъпалце и защо айкидо няма нищо общо с другите съществуващи в съзнанието на хората "бойни изкуства"?
И защо айкидо е единствено от другите толкова нароили се изкуства на воина ще може да прекрачи през прага на отминаващата епоха в следващата?
Отговорът на тези въпроси е следният:
Защото в айкидо главният принцип е хармонията и оттам и умиротворението в служба на хармонията.
Защото в айкидо няма място за атакуващи инициативи, нито за самоотбрана като самоцел. Защото в айкидото се използва всяко едно сторено движение като поредна стъпка за оптимизация на цялостна траектория, тоест тук няма погрешни тенденции, а съществува постоянна оптимизация. Даже и от най-погрешната ситуация се извършва опит за повдигане в качествено ново направление. Оставя се противника да действа, като се използва до максимум неговата траектория с оглед разнообразяване на света на хармонията. Точни тъй както нашият небесен отец оставя всички действащи траектории да се развиват върху неговата длан, внимателно ги направлява облагородявайки ги и използва точно там, където е необходимо за изпълнение на неговия божествен съзидателен план.
Очевидно от бойните изкуства ще остане само тази част, която е изкуство. Останалото ще бъде претопено. Само историята ще се интересува от това, едно изкуство до колко е било бойно. Самоотбрана, атака, всичко това звучи отживяло на фона на въпроса - а с кого ще се сражаваме и с кого ще се съревноваваме?

Откъс от книгата:

ПРЕДИСЛОВИЕ

Разпространението на Айкидо в световен мащаб през последните години е най-малко феноменално. Цялостният брой на изучаващите Айкидо днес надхвърля един милион, а Международната Айкидо-Фе-дерация става по-силна от всякога. Причината за това е в самото Айкидо, което, вярвам, изразява и в принципите си, и на практика висшата форма на бойно-естетическо-духовно изкуство, породена от традиционната японска култура.
В Айкидо се проявява крайната реалност: струящите, спонтанни движения на природата, които са обвивката на силата на Ки, нямаща равна на себе си. Неговата цел е формирането на идеалното човешко Аз, обединяващо тяло и ум, което се реализира чрез физически и умствени тренировки, и постигането на динамичен живот - и в действие, и в покой. Духовността на неговия фундаментален принцип и рационалността в изпълнението му, са в сърцевината на международната известност на Айкидо.
Драматичното развитие на науката, технологията и материалната цивилизация в днешни времена е съпроводено с упадък на човешкия дух, обзет от безпокойство, несигурност и загуба на посоката.
Това е подсилено и от заплахата от ядрено унищожение; днес човечеството стои на ръба на тотално бедствие.
В този век на радикална дехуманизация, Айкидо притежава особена привлекателност. Особено притегателен е фактът, че всяко лице, без значение какви са неговите възраст, пол и атлетични способности, може да осъществи чрез практиката обединението на фундаменталния съзидателен принцип Ки, с който е про-смукана Вселената, и индивидуалната Ки, изразена в мощта на дихателната сила /силата на дъха/. Това обединение е източник на жизнена енергия, която не само изпълва духовния вакуум, но осигурява ежедневие, притежаващо истинска същност и значение.
Първоначално японските бойни изкуства били вдъхновени от стремежа към победа на бойното поле. Но животът на победата е кратък; тя бързо преминава и изчезва. Човек може да ликува след спечелена битка, но това никога не е крайната, осъществената победа. И така, съществувало е противоречие: посвещаваш живота си на упорити тренировки в името на цел, която е преходна.
Това противоречие се преодолява чрез възникването на Будо /Пътят на бойните изкуства/, като първостепенната по значение съвременна форма на неговата изява е Айкидо. Айкидо учи как да разбираме абсолютната победа, основана на философията на непротивостоенето. Непротивостоене означава да подтиснеш агресивните, нападателни, унищожителни инстинкти в човека и да ги канализираш в силата на съзидателната любов. Подобна философия носи допълнителен товар, когато се преподава чрез бойно изкуство, но тя е същността на Будо.
Поради бързото разпространение на Айкидо из целия свят, чувствуваме, че истинското значение на това изкуство не винаги се предава и практикува както трябва. Въпреки, че приветстваме интернационализацията на Айкидо, ако то не запази основната си философия и идеали така както са формулирани от основателя. Майстор Морихей Уешиба, то това ще бъде наистина достойно за съжаление. По тази причина ние силно съзнаваме своята отговорност и работим постоянно за подобряване на това положение.
Моето произведение "Айкидо но кокоро" се превежда твърде навреме на английски като "Духът на Айкидо" от професор Таитецу Унно от колежа "Смит", който от дълго време насам изучава Айкидо. Оригиналното японско издание е публикувано през 1981 година в чест на петдесетгодишнината на доджото на Главната Квартира на Айкидо. Произведението съдържа много от традиционните азиатски възгледи и идеали, някои от които ще са трудни за разбиране. Но аз се надявам, че основната му идея - динамичен живот, основан на единството между Ки на Вселената и Ки на индивида, ще бъде разбрана чрез тренировки и практика.
Моето желание е тази малка книжка да бъде от особена полза за изучаващите Айкидо. Но ако масовият читател също успее да добие представа за Айкидо като изтънчена форма на изкуството, която внася принос не в насилието, а в хармонията на света, тогава аз ще бъда твърде благодарен.

Таитецу Унно

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 5,00 лева
Еконт Адрес - 7,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar