ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Айкидо просветленият воин или как бойните изкуства станаха изкуства на мира от Паоло Коралини

5,00 лв

2,50 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 50 %)

Автор: Паоло Коралини
Година: 2014
Формат: среден
Корица: мека
Страници: 48

Отстъпка - 50%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

Откъс от книгата:

БУДО И СИМВОЛИЗЪМ

В далечния изток, всичко е дълбоко свързано със символизма. Древните традиции и обичаи все още съществуват редом с най-напредналите технологии и моди. Дори в наши дни, когато човек изглежда все по-отдалечен от езотериката, е оцелял един незасегнат свят, където най-благородните и рицарски добродетели все още ни вдъхновяват: това е Будо.
Будо означава „пътя на мира чрез практиките на Бойните Изкуства". Думата идва от Буши (отнася се до благородника, рицаря, защитника и пазител на установения ред, гарантиращ правосъдие, притежаващ най-висока етика и морал: той е пазителя на храма) и До (което означава пътя, духовното търсене). Така Будо е пътя следван от рицаря, като човек олицетворяващ най-висши добродетели и използващ ги в полза на обществото.
Темата е обширна и ще е необходим задълбочен анализ, за да се разгледа внимателно, затова аз ще опиша само символичния език на трите важни аспекта на посвещението в Будо: дожо (мястото, където Пътят се практикува), доги (униформата за Пътя) и рейджи (Церемонията или Ритуалът).
Доджо символично е ориентирано по начин, по който земята, човекът и вселената могат хармонично да се интегрират. В неговото вътрешно пространство има някои особени области свързани символично със специални енергии, същности и числа.
В средата на северната стена е Шинза, което буквално означава мястото, където живее 'Сърцето-Дух' или 'жилище на Боговете'. На това място има олтар (Токонома), над който се намира свещена калиграфия, и където са поставени сабите (катана) и други свещени предмети използвани в ритуалите. Посветеният трябва много да уважава Шинза, защото в духовно отношение тя представлява съществуването на Изначален Дух: това е Санкта Санкторум (Светая Светих) на дожо. Шинза е мястото, където фините енергии излизащи от Изначалния Дух-Сърце общуват с енергиите на Индивидуалния Дух-Сърце на всеки практикуващ. Това сливане на енергии оформя егрегорът (или 'груповата енергия') на Будо.
Шинза е антихаосът, защото представлява космичния ред произлизащ от Създателя. В дясно от Шинза е Камиза, буквално значещо 'мястото, където живеят духовете на огъня и водата'. Камиза символизира природните елементи: в източната традиция, елементът Огън-Съзидание сочи на юг и се свързва с лятото; Металът-Интуиция е обърнат на запад и се свързва с есента; елементът Вода-Мъдрост е поставен на север и се свързва със зимата; елементът Дърво-Въображение е поставен на изток и се свързва с пролетта; Земята-Воля е поместена в центъра. Камиза, в допълнение към митичния съюз на огъня, водата и другите елементи, представлява сливането на мъжкото и женското, на любовта и духа.
В ляво от Шинза е Шимоза, мястото в което са запазени духовете на предците. Символизира силата на миналото, началото на еволюцията на всички хора, животни и растения. Съюзът на Шинза-Камиза-Шимоза е троица, която би трябвало се съотнася към троицата в универсалното езотерично учение.
На юг е Хикае Секи, което буквално означава 'място за записване': това е мястото запазено за ученици, чираци и послушници, онези които искат да бъдат посветени. Това е мястото свързано с жената, възприемането и всъщност е запазено за онези ученици, които се нуждаят от обучението на Учителя (Сенсей), който в замяна е застанал на север, пред Шинза, мястото свързано с мъжа и излъчването.
Централна линия реже дожо символично на две части, дясна и лява, изток и запад. Нарича се Сейчу Сен, представлява оста на видимия свят, хоризонта, полето на човешката изява на земята. Това е символът на взаимодействието между небе и земя. В дясно от тази линия стоят най-способните практикуващи, а в ляво са неопитните. По традиция, дожо не се отоплява, за да приема климатичните вариации и аромати на всеки сезон.
Доджо се благославя чрез ритуали на изчистване (.мисо-ги) и екзорсизъм (хараи), за да извика благодетелски духове (ками) и да изгони злите сили. Ритуално осветеното дожо е защитено място, със своя собствена душа, безопасно място за практикуване, далеч от недискретни погледи, неблагоприятни влияния от света на непосветените и серните изпарения на невидимите зли светове. Доджо е свещено, оградено място, магически защитен кръг, който позволява на одухотворените хора да продължат своето вътрешно търсене и развитие.
Алтруизмът или уважението към другите и благодарността към учителя, трябва да бъдат водещи принципи в дожо. Тези чувства наречени канила, би трябвало също да изразяват благодарност към всички останали практикуващи. Деши (чираците) слушат Учителя много внимателно и в пълна тишина. Той трябва да предаде знанието възможно най-добре, да отвори сърцето си с радост и състрадание, и да се раздава максимално. Единственият враг, който трябва да бъде убит е егоизмът, чувство което разединява, истински и страшен демон. Само този, който дава може да получи: ето кое отличава истинския Учител.
Думата доджи се състои от До, което означава 'път' и Джи, което означава 'дреха' или 'униформа'. Тоест тя е униформата за практикуването на Пътя. Това облекло се състои от кейкоги (бели памучни панталони и блуза), оби (черен или бял колан) и хакама (черна, синя или бяла широка разпасана риза).
Преди да облечете доджи, вие трябва тихо да свалите цивилните си дрехи. Символично, това означава да премахнете негативните аспекти и влияния на непосветения свят. Тогава, се преобличате с униформата за практикуване на Пътя, с подходящото отношение, опитвайки са да спазвате всички правила.
Кейкоги е бяла, тя символизира почтеността, честността и морала. Бялото също представлява светлина, знание, по-нятност, неопетненост. От физическа гледна точка се свързва със слънчевата светлина, от която могат да се образуват всички цветове на Пътя чрез призма. Бялото е символ на източника. Балансирайки трите страни на човешката призма (интелектуалната, която води до истината; емоционалната, която води до любовта; физическата, която води до мъдрост), става възможно да се покажат цветовете или добродетелите, които бялата светлина включва.

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 4,00 лева
Еконт Адрес - 6,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar