ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Измамата за Коледата

8,00 лв

4,00 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 50 %)

Автор: Ернест Херолд
Година: 2009
Формат: среден
Корица: мека
Страници: 144

Отстъпка - 50%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

В различните страни и култури по света народите отбелязват Нова година по различно време. Над една трета от населението на нашата планета чества Нова година на 31 декември срещу 1 януари. Такава е традицията в европейската култура, но това произлиза от древен Египет и езически фестивал в чест на Ра и под влияние на него по-късно римляните приемат честването на Нова година на 1 януари, което се свързва с римския бог Янус. Ще използвам цитат от книгата "Измамата за Коледата": "Януари е наименуван в чест на най-стария римски бог пазител на портите, вратите и всяко ново начинание Янус, с което „Новата година” и съответно първи януари са посветени в негова чест. Най-често Янус бил изобразяван с две лица (Janus Geminus), но понякога и с четири лица (Janus Quadrifrons) – символ на двузначност и двуличие. Считало се още, че едното му лице е обърнато към миналото, а другото – към новата година. В молитвите и по време на жертвоприношенията древните римляни призовавали Янус преди всички останали божества (демони). Ето защо да се избере символично месец януари за първи месец на годината съвсем не е случайно. Първият ден на януари наричан Kalendae Januariae бил негов празник, на който се извършвали жертвоприношения, окичвали вратите с лаврови венци и пеели песни. Празникът траел три дни. Да, ето откъде идва българската дума „Коледа”, полската „kolendy” и другите подобни в различните езици – от празника, посветен на бог Янус. По време на Kalendae Januariae хората често си разменяли подаръци, които грижливо подбирали, за да им носят късмет. Най-често това били мед и сладки, но също така понякога – малки парченца сребро и злато, които се вярвало, че ще им донесат богатство. Имало обичай римските представители във власта да дават подаръци на императора за които се вярвало, че ще му донесят късмет наричани strenae (щастливи плодове), от които произлизат днешните „новогодишни и коледни подаръци”. Наименованието strenae води началото си по ритуал свързан със сибилската-римска богиня на духовете на предците и горите Strenia. Още със самото създаване на Рим сибилския владетел Tatius, който приел Ромул получавал подаръци от свещената гора на Стрениа, които били известни като strenae. Когато Калигула управлявал Римската империя от сутринта стоял и чакал с нетърпение като малко дете подаръците си и, ако не му харесали приностителят директно бил убиван.
Много хора по света, без да осъзнават, всъщност посрещат с бурни купони, веселие, фойерверки, музика и танци идването на „Новата година” през вечерта на 31 декември срещу 1 януари, което се оказва, че е почитане на бога на новото, новите начинания – двуликия Янус, преобраз на Луцифер.
Ето и някои години на започването на това честване в различни държави и градове-републики: Венеция – 1522 г., Швеция – 1529 г., Свещената римска империя (Германия) – 1544 г., Испания – 1556 г., Франция – 1564 г., Лорейн – 1579 г., Шотландия – 1600 г., Русия – 1700 г., Тоскана – 1721 г., Тайланд – 1941 г." Всъщност Бог е дал заповед кога да бъде началото на годината, но никой включително и християните не се интересува, какво казва Бог. Никой не отбелязва Божията нова година. Нито християните, нито дори еврейския народ акцентиращи на Рош хашана през септември. Поне до този момент освен мен не съм срещнал човек който да се съобразява с тази заповед в Библията (евентуално някой който е чел книгата ми).
Ако се обърнем назад и погледнем към миналото ще видим, че ранните християни не са били купонджии. Когато възниква гонението по времето на Диоклециан една от основните причини е била, че когато езичниците вдигали банкети и оргии християните странели от тях и вместо да участват във веселбите постели и се молели на Бог, което много дразнело езичниците. Съвременните християни обаче са отпаднали - те спокойно си купонясват и участват в езически празници, което е мерзост пред Бог и Той нарича това духовно блудство. Да ви припомня само един единствен стих:
"Когато влезеш в земята, която ГОСПОД, твоят Бог, ти дава, да не се учиш да правиш според мерзостите на онези народи." (Второзаконие 18:9)

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 5,00 лева
Еконт Адрес - 7,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar