ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Бяла и цветна бродерия - Ръководство

8,75 лв

7,00 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 20 %)

Не е в наличност

Автор: Л. Кираджиева
Година: 1962
Формат: енциклопедичен
Корица: твърда
Страници: 136

Отстъпка - 20%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

ВА 44-33

 

ПРЕДГОВОР
Бродерията е едно от най-достъпните художествено-декоративни приложни изкуства. От най-древни времена до наши дни тя се използува за украса на дрехи и домашни предмети. Тя е едно от най-старите изкуства, в което се е проявявала и българската жена още когато е била безправна, унижена и потисната. Свита в някой ъгъл на стаята, тя бродирала, за да направи своето облекло и облеклото на децата си по-красиво, а къщата — по-уютна по-приветлива. В бродерията тя отразявала своите радости и скърби, проявявала своит-творчески способности.
След 9 септември 1944 г. жената у нас стана равноправен член на новото социалистическо общество и наравно с мъжа влага своите сили и способности във всички отрасли на стопанския, обществения и политическия живот на страната. Днес тя работи заедно с мъжа в заводи, ТКЗС, учреждения, научни институти и др. Независимо от всичко това обаче българската жена не се е отказала от ръчната бродерия и в дни и часове на почивка тя бродира.
Макар че днес машинната бродерия е твърде развита и редица кооперации бродират много предмети за облекло и украса сравнително евтино, ръчната бродерия съвсем не е за губила своето значение и своята стойност. Многобройните бодове, с които се изпълнява ръчната бродерия, дават възможност за голямо разнообразие при оформянето на моделите, което увеличава в голяма степен художествената й стойност. В ръчната бродерия жената проявява своя вкус. При нея се проявява богатото разнообразие от мотиви на народното творчество и се създават бродирани предмети с голяма художествена стойност.
Ръчната бродерия се налага като необходимост не само защото чрез нея се създават по-издържани в художествено отношение бродирани предмети, но защото тя има и редица преимущества. Не са малко икономиите, които се правят в едно семейство, когато жената сама познава и прилага това изкуство за украса на дрехите и някои предмети от покъщнината. С малко средства тя може да избродира една своя блуза и да бъде изящно и елегантно облечена. С малко средства тя може да избродира дрехите на своите деца и те да бъдат винаги спретнато облечени. Чрез ръчно бродираните предмети децата и останалите членове от семейството по-осезателно чувствуват грижите на майката. Децата се чувствуват по-добре и ра-радостта им е по-голяма, когато носят дрехи, бродирани лично от «мама». Бродираните предмети действуват освен това и възпитателно на децата, които обикват хубавото, а като се учат сами да бродират, привикват към труд — най-доброто средство за възпитание. И днес, когато така остро е поставен въпросът за политехническото образование на младежта, овладяването на това приложно изкуство ще спомогне твърде много за нейното трудово възпитание.
В последно време ръчната бродерия у нас стана вече занаят за твърде много жени, които, обединени в  различни кооперации, бродират предмети за местния пазар и износ.

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 4,00 лева
Еконт Адрес - 6,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar