ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Смелостта да бъдеш себе си от Кришнамурти

10,00 лв

8,00 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 20 %)

Внимание: Последни книги в наличност!

Автор: Кришнамурти
Година: 2009
Формат: среден
Корица: мека
Страници: 120

Отстъпка - 20%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

ВО 75-22

 

Аз не ви давам нова техника или метод. Просто искам да се вгледате в това, което сами си причинявате. Не се опитвам да ви освободя от нещо чрез някакъв нов продукт, който се опитвам да ви продам. Съвсем не. Нямам нищо за продан.
Вие никога не поставяте под въпрос решенията. Ако се усъмните в решенията, ще трябва да се усъмните и в хората, които са ви ги предложили. Но сантименталността ви пречи да отхвърлите не само решенията, но и тези, които са ви ги дали. Съмнението изкисква огромна смелост от ваша страна. Имате смелостта да изкачвате планини, да плувате в езера, да прекосявате Атлантическия и Тихия океан. Това го може всеки, но смелостта да бъдете себе си, да стъпите здраво на двата си крака, е нещо, което никой не може да ви даде. Няма да се освободите от бремето, като се опитвате да култивирате тази смелост. Ако се освободите от товара на цялото минало на човечеството, тогава това, което остава е смелостта.
Добре и дошъл тук, но си дошъл на грешното място, защото очакваш отговор, и си мислиш, че моят отговор ще бъде твоя отговор. Но това не е така. Аз може и да съм намерил моя отговор, но той не е твоя отговор. Трябва да разбереш, за себе си и чрез себе си, начина по който ти функционираш в този свят - това ще бъде твоя отговор.

СЪДЪРЖАНИЕ

ВЪВЕДЕНИЕ .................................................................. 4
ПЪРВА ЧАСТ: НЕ Е НУЖНО ДА ПРАВИТЕ КАКВОТО И ДА БИЛО ..................8
ВТОРА ЧАСТ: НЕ МОГА ДА СЪЗДАМ ГЛАДА ВЪВ ВАС ................................43
ТРЕТА ЧАСТ: ОСТАВА САМО СМЕЛОСТТА .................................................. 82

ВЪВЕДЕНИЕ

Да видим, къде се намирах аз, докато Ю ДЖИ е провеждал тези разговори за Амстердам през 1982 година. Живеех в Калифорния, в духовната комуна на Да Фрий Джон. Три години по-късно, през 1985 година. напуснах. След десет години практик в тази комуна, се намирах в окаяно положение - без пари. без дом, без връзка със семейството и без приятели - с много недовършена работа, като например трите ми деца, които изоставих за да търся „просветление" . Всеки, който е бил в религиозен култ и го е напуснал, ще ме разбере.
Въпреки, че се опитах да запълня духовната празнота, която бе възникнала от годините прекарани при Да Фрий Джон, аз чувствах, че всичките ми опити да открия религиозен и духовен смисъл в живота бяха някак си фалшиви и изкуствени. Но търсенето ми беше станало такъв навик, че не можех да спра.
През 1987 година отидох на тридневен ритрийт с Бернадет Робъртс (бивша монахиня-кармелитка. която твърдеше, че е в състояние отвъд егото). По време на ритрийтът се почувствах освежена от мъдростта, простотата и чувството за хумор на Бернадет. Ритрийтът вървеше към края си, когато един стар мой познат (също разведен с Да Фрий Джон, както обичаше да казва Ю ДЖИ) подаде на Бернадет книга наречена „Мистика на Просветлението" от Ю ДЖИ Кришнамурти. Много смътно си спомних, че бях виждала тази книга преди. Бернадет върна книгата на моя приятел и аз бързо казах: "Ако нямаш нишо против, бих искала да я прочета".
През последните няколко часа на ритрийта, аз прочетох книгата от кора до кора. Усещах на интуитивно ниво, че това, което чета е истинско, и все пак бях напълно неспособна да направя каквото и да било по въпроса. Всъщност, това беше началото на края на опитите ми да постигна просветление.
Книгата беше издадена в Индия. Писах на издателя, интересувайки се, къде се намира Ю ДЖИ и дали мога да се срещна с него. Слел няколко седмици, по-скоро месеци, получих писмо от човек наречен Чандрасекар, в което ми съобщаваше, че Ю ДЖИ е на път. Предложи ми да се свържа с Джули Taйeр, която живееше близо до мен в западната част на Ню Йорк.
Обалих се на Джули. Тя веднага ме покани в апартамента си и аз отидох. Джули току-що се бе завърнала от околосветско пътуване с Ю ДЖИ и беше записала всичко. Имаше около сто часа нередактирани касети. Всеки ден в рамките на няколко седмици, ходех при Джули и глелах като хипнотизирана как този странен човек обикаля света, среша се и разговаря с най-разнообразни хора. Скоро след това Ю ДЖИ пристигна в САЩ и аз заминах за Сан Рафаел, Калифорния за да се срешна с него.
"Зашо си харчиш парите напразно?" - ме попита той при първата ни среша. „Исках да се срешна с вас" -отговорих. - "Нищо няма ла получиш тук", ми каза той и добави - ..ако беше разбрала нещо от моите книги, сега нямаше да си тук". Какво можех да отговоря. Нещо се случваше, но беше ясно че не можех да го определя или обясня. Не можех да класифицирам този човек. Всичките ми уроци по обожание на гуру от миналото ми не бяха от никаква полза. И в същото време беше ясно, че този човек не е обикновен.
При първата ни среша аз само го наблюдавах как функционира, след голини на прекланяне прел Да Фрий Джон беше освежаващо да седя до някого, който изглеждаше, че е в състояние, което бих нарекла "просветление" (не казвайте на Ю ДЖИ, че съм казала това), без да се налагат някакви церемонии или да се правят усилия за да се изрази нешо определено. Можех просто да бъда себе си, такава каквато съм.
Ю ДЖИ се движи като котка. Икономия на движенията. Има хора. които не се интересуват от нещата, които казва, но това не е проблем за него, защото той не вярва, че има някаква мисия. Други се хващат за всяка негова дума - тях той винаги напада и обърква. Други (мисля, че аз попадам в тази категория), просто слушат и продължават с живота си. Не знам какво друго да направя. Вярвам, че той ме спаси от безсмислени години на търсене на една илюзия, и че олекоти товара ми в буквалния смисъл на думата. Той е част от моя живот без да се бърка в него по никакъв начин.
Имах възможност да прекарам известно време с Ю ДЖИ в Ню Йорк, в Калифорния и в Гстаад, Швейцария. Всяко място беше напълно различно и все пак еднакво. Продължавам да се срешам с него, когато мога и после отново продължавам по пътя си.
Ю ДЖИ ми напомня на виртуозен джаз музикант, които свири с приятели. Не изнася беседи. Не гледа нотите. Той просто отговаря на зададената от човека до него тоналност, хармония и темпо и засвирва солото си. Тон импровизира, лети своболно, след което се връша към корена - връща ви леко (или не) на земята. И дори, ако не можете напълно да разберете тази "музика", можете отново и отново да се връщате към нея, като всеки път чувате нещо ново, нещо, което преди сте пропуснали. Благоларя ти Ю ДЖИ

Елън Кристъл Ню Йорк

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 5,00 лева
Еконт Адрес - 7,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar