ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Нищото е всичко от Тони Парсънс

14,00 лв

7,00 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 50 %)

Автор: Тони Парсънс
Година: 2009
Формат: среден
Корица: мека
Страници: 160

Отстъпка - 50%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

ВО 102-88

 

Докато животът ви е изгубен, вие винаги ще продължавате да се чудите защо... защото онова, което търсите никога не е било изгубвано и това, което търсещият се опитва да разбере, никога не би могло да бъде узнато.

Поради тази причина в посланието на откритата тайна няма нищо, което търсещият да улови и да претендира, че притежава... не се предлагат никакви специални състояния на блаженство, спокойствие или присъствие.
Наяве излиза заблудата от нуждата да се добие добросъвестност, одобрение или пречистване на тялото-ум. Няма да бъдете приканвани да погледнете навътре в себе си и да откриете „истинската си природа" или онова състояние на осъзнатост, което обещава толкова много, но идва и си отива толкова бързо. Тук не предлагаме никакви духовни шекерчета.
Няма компромиси с нуждата на търсещия от ръководство, от процес или обучение, в който да стане някакъв. Тук няма никакви специални мама и тати, никакви духовни семейства, към които да принадлежите. Няма магии, нито изключителни дарби, нито пренасяне, от какъвто и да било вид... няма нищо за продан освен това, че сладката приказка за мъничкия „аз" издиша.
Дарът на това да сме заедно в тази осезаема безгранич-ност е, че това, което вече сте, се вижда като цялост, без очаквания и изисквания. Объркването и противопоставянето се разтварят всред светлината на откритостта и не остава нищо. От това нищо изплува неописуемата пълнота и чудото на това просто да бъдеш.
Откъде идва тази информация? Да не би нашият разговор да е разговорът ми със себе си? И самият аз да си казвам, че всичко това е сън?
Нищото разговаря с нищото. Нищото ей там се преструва, че е някой. Толкова простичко е. Но думите - тези думи - не непременно ще доведат до пробуждане там; това са само концепции. Ние си обменяме думи. В тази стая се случва нещо много по-сил-но. В тези срещи възниква чувството за безграничност. Но понякога думите достигат до сънуващия и той ги преобразува в онова, което би искал да чуе. Той не слуша какво се казва, защото не иска и да чува, че не съществува никой. Това е твърде притеснително.
Непрекъснато се натъкваме на това, че хората идват на тези срещи и абсолютно не чуват онова, за което се говори. Фундаменталното нещо, което се казва тук, едва ли някога е било чуто. Това е скритото послание, достъпно единствено, ако я има готовността да бъде прието. Но то е скрито под всичко друго. Християнството, будизмът, атрадиционната Адвайта, т.нар. недуализъм се проповядват навсякъде. Има много книги и учения, претендиращи, че са Адвайта, но които непрестанно правят компромиси с онази фундаментална и плашеща мистерия, съдържаща се в същината на самата дума Адвайта. Посланието се отнася до смъртта на отделената индивидуалност и избягването й, или правенето на компромиси с това се поражда директно от инстинкта за самосъхранение.
Има ли тогава някакъв смисъл да се правят, каквито и да било усилия в живота?
Когато сънувате изглежда убедително, че вие сте индивид, който може да направи усилието да стигне от А до Б. Реално не съществувате нито вие, нито А или Б. Но ако отидем дори още по-надълбоко: не съществува някой, който да извърши усилието, нито пък някой, който да изостави привидното извършване на усилието. Трудността, възникваща от това послание е, че хората си внушават, че видите ли, Тони Парсънс ни казва да не правим нищо. Посланието не е, че има някой, който не може да върши нещо или който няма нужда да върши нищо. Посланието изобщо не е такова. Това послание казва, че не съществува отделен човек със свободна воля и способност за избор. Има фундаментална разлика.
Винаги ли сте знаел това?
О не, никога не съм го знаел. И все още не го знам. Но имам усещането за това. Това е съобщението на незнаенето. Нищото говори за нищото. Няма никой, който да го узнае и нищо, което да бъде узнато.
Но изглежда, че аз имам избор, защото мога да работя, а мога и да спя. Мога да сторя, каквото поискам. Затова ми се струва, че имам избор. Ако искам да си тръгна, мога да си тръгна или да се изправя. Имам някакъв избор.
Ами това е то сънят. Ето го сънуващият, който си сънува, че определено може да избира дали да стои прав или не! Идеята да се изправи идва и сънуващият се изправя, мислейки си, че е избрал да се изправи. Това е сънят. Вие никога не вършите нищо.
Не съществува някой, който някога да е вършил, каквото и да било. Всичко, което съществува, е онова, което се случва... на никого.
Би могло да бъде и по-добре! (смее се) Да. Може да е една неприятна борба. Неудобно е през цялото време да има някой, който да се опитва да открие нещо. Когато стане ясно, че не съществува никой, остава единствено ликуването на виталността. Има я единствено виталност-та. Това не може да се избегне. Не можете да избягате от виталността. Никой не може да я избегне, защото всички вече са това. Затова не би имало значение, ако точно сега станете и излезете от тази стая. Ставането и излизането от стаята са онова, което се случва. Съществува единствено това. Съществува единствено съществуването.
Тогава какво бихте казали за отговорността?
Не съществува отговорност. Не съществува никой. Никой не е отговорен. Никой никога не е извършвал, каквото и да било, затова и никой не е отговорен. Всичко, което привидно се случва, се случва привидно.
Но и отговорността се случва.

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 4,00 лева
Еконт Адрес - 6,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar