ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Ностромо - Библиотека Световна класика

9,00 лв

7,20 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 20 %)

Внимание: Последни книги в наличност!

Автор: Джоузеф Конрад
Година: 1971
Формат: среден
Корица: твърда
Страници: 696

Отстъпка - 20%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

Конрад е роден през 1857 г. По произход поляк (истинското му име е Теодор Йозеф Корженьовски), до двадесетгодишната си възраст той не е знаел нито дума английски. Но вече от няколко десетилетия насам Конрад се смята за един от големите стилисти в английската литература.
На седемнадесетгодишна възраст Конрад става моряк, отначало за кратко време във френската търговска флота, а после в английската. Бъдещият писател учи английски език от Шекспир и от говора на английските моряци, с които живее и работи близо двадесет години. Пропътувал целия свят надлъж и шир през този дълъг и важен период от живота си, когато е на тридесет и осем години, Конрад се разделя завинаги с морето, за да се посвети изцяло на писателското си призвание. Първият му романБезумието на Олмейър" излиза през 1895 година. Конрад умира в Англия през 1924 година.
Буржоазната литературна критика често го определя главно като автор на екзотични произведения, като художник на морето. Наистина двадесетте години, които Конрад е прекарал по море, му предлагат огромно богатство от впечатления, почерпени от далечни брегове и краища на земята. Наистина умението му да потопи читателя си в атмосферата на далечни земи и култури е удивително, все едно дали тази земя е Малайският архипелаг, африканската джунгла или Латиноамериканският континент.
Но е същото време Конрад се сблъсква с ужаса на колониалното владичество, с безумието на белите колонизатори, строители на чудовищни търговски и финансови империи. Не случайно изпод перото на Конрад се раждат крупни художествени документи, разобличаващи безнравствената същност на глобалния империализъм. Между тези произведения са жестоката повестСърцето на мрака" (1902 година), грандиозният романНостромо" и романътГосподарят Джим" (1900 година), преведен на български език.
Конрад се интересува главно от нравствено-етичните проблеми, породени от практиката на империализма. Но нравственият проблем при него се корени в икономическия базис, в конкретните обществено:Икономически отношения, характеризиращи епохата на империализма. В ранната си новелаМладост" чрез главния си герой и разказвач Марлоу писателят се връща към първия си рейс до далечния ОриентБангкок.

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 5,00 лева
Еконт Адрес - 7,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar