ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Животни в човешкото жилище

5,00 лв

4,00 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 20 %)

Внимание: Последни книги в наличност!

Автор: д-р Кръстю Тулешков
Година: 1961
Формат: среден
Корица: мека
Страници: 64

Отстъпка - 20%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

ВА 053-41

 

СЪДЪРЖАНИЕ

Наематели със собствено жилище..............7

Внимание — ограбват ни!.........................14

Хищници в домовете ни............................41

Не само неприятни, а и опасни!.................51

Гости в дома ни........................................58


Историята на човешкото жилище е необикновено увлекателна. Първобитните хора са извоювали своя дом стъпка по стъпка, в упорита борба с природата и дивите животни. Човекът е имал много съперници в тази борба — от най-древните отровни насекоми в хралупите на дърветата до кръвожадните хищници от пещерите. Днес нашето жилище има различен облик в различните части на света. Но навсякъде — от тропиците до Далечния север — човешкият дом продължава да бъде свързан с голям брой животни. Някои от тях са наши врагове, други — приятели. Колко много интересни и полезни наблюдения има върху тях! Книгата, която държите в ръцете си, ще ви разкаже именно за тези животни, много от които живеят около нас, без да ги познаваме.
Човечеството има необикновено минало. Началото му се губи в мрака на хилядолетията, в онази отдалечена епоха, когато маймуночовекът е взел в ръката си грубия неогладен камък и е стъпил по пътя на неспирния прогрес. Наистина, интересна е историята на човека, но не по-малко увлекателна е и историята на неговото жилище. Нека си представим само за миг как е живял нашият далечен прародител! Той се е крил в скалните пукнатини и навеси, ,в пещерите, по клоните на високите дървета или хралупите. Но това са били само убежища, а не истински жилища. От подобни прикрития срещу дъжда, студа или нощния мрак са имали нужда и други животни. В хралупите на дърветата са живеели много насекоми — стоноги, паяци, комари. В дъното на хралупата са се вмъкнали змии, земноводни и мишки, а по таваните са прекарвали дневния си и зимен сън множество прилепи.
В пещерите е било още по-лошо. Там срещу човека са се изправяли силни и кръвожадни пещерни хищници — мечки, хиени, лъвове. За завоюването на това готово убежище е трябвало да се води жестока борба. Какво можел да противопостави маймуночовекът срещу страшната сила на пещерния лъв, мощните зъби и нокти на пещерната мечка и кръвожадността на пещерната хиена? Той нямал органи за защита и нападение, но у него постепенно се развило най-мощното оръжие — разумът. В хода на жестоката борба за съществуване хората се научили да употребяват готови оръдия — тоягата и камъка. Когато тяхната сръчност прераснала в съзнателен труд, на земята се появили първобитните хора. Дивите животни трябвало да отстъпят, те били победени.
Едва тогава човекът се сдобил с истинско жилище.

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 5,00 лева
Еконт Адрес - 7,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar