ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Духовната страна на вегетарианската диета - Учението на Светците Сант Мат

6,00 лв

4,80 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 20 %)

Автор: Саван Сингх, Кирпал Сингх, Такар Сингх
Година: 2008
Формат: среден
Корица: мека
Страници: 72

Отстъпка - 20%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

„Духовната страна на вегетарианската диета ", писмо № 10 от 1958 г. на Кирпал Сингх)

Всеки търси тишина и покой, но те винаги ни се изплъзват. Всички наши усилия в тази посока не дават резултат. Защо? Защото работим в погрешно направление. Човек живее на два плана - външен и вътрешен. Първо трябва да уредим нещата отвън, за да внесем покой на външния план, преди да можем да влезем вътре. В тази връзка, съществуват три фактора, които имат голямо значение:
Правилно занимание (професия)
Правилно поведение
Правилна диета
Великото предназначение на човешкия живот е човек да по-знае или осъзнае себе си и да осъзнае или да намери Бог. Всичко останало просто е разпиляване, прахосничество.
„Здрав ум в здраво тяло" е един добре познат афоризъм. За-това човек преди всичко друго трябва да работи над тези неща. Трябва да поддържаме и ума, и тялото здрави, преди те да могат да бъдат използвани като инструменти за духовен напредък. За целта ние се нуждаем от храна. Без храна не можем да задържим тялото и душата заедно.
Следователно, нашият пръв и най-главен проблем е храната, защото от храната зависи както тялото, така и ума. В тази посока много ни помагат
правилният тип храна,
правилно спечелена,
правилно приета.
За целта човек трябва да печели хляба си „с пот на челото", както се казва и не трябва да зависи от доходите на другите. Трябва да печелим средствата си за живот с някакво честно и почтено занимание, което може да бъде физическо или умствено, но в него трябва да отсъства каквато и да е измама (хитруване), лицемерие (неискреност), злоба и враждебност (ненавист), защото законът на Карма работи неумолимо и без-жалостно. Всяко действие води до противодействие и по този начин безкрайната серия продължава безконечно. Оттук идва и необходимостта от едни честно придобити средства за живеене, колкото и малък да е техния размер. Не можете да имате богатства чрез честно занимание. Богатства се трупат чрез стоновете на бедните и потисканите, от дървосекачите и носачите на вода, и бързо се увеличават за сметка на нашите ближни - човешките същества. Затова не трябва да търчим след скъпи храни и препълнени с деликатеси чинии, защото те носят в себе си много кръвопийство и са опетнени с неописуемите страдания на бедните и нещастните, и правят и нас нещастни в бъдеще.
Всички ние сме поглъщани от невидимите огньове на ада и въпреки това не го знаем.
Храната, както знаете, е направена за човека, а не човекът за храната. Трябва да използваме храната и другите неща от живота по най-добрия начин. Човек, който е роб на небцето си, не може да извърши нищо полезно. Като контролираме правилно небцето си (избора на храната си и количеството, което приемаме - б.пр.), ние можем да контролираме цялата си физическа и умствена система. Една проста диета е по-хранителна, по-полезна и по-благоприятна за духовен напредък от всички така наречени „деликатеси", които произвежда съвременното кулинарно изкуство. Простата диета винаги ще дава едно комфортно усещане и един ведър и ясен ум, тя ще ви помогне да живеете в рамките на доходите си, колкото и ограничени да са те, без да протягате ръка пред другите.
Когато трябваше да се пенсионирам след моята продължителна служба на държавна работа, аз бях попитан от моя началник дали бих искал да остана още на работа, но аз учтиво отказах предложението с думите: „Не искам да продължа, тъй като зная как да уредя нещата си съобразно ограничения размер на моята пенсия."
И така, храните биват три вида:
Сатвик (чисти храни): мляко, масло, сирене, ориз, леща, бобови, зърнени, зеленчуци, плодове и ядки.
Раджсик (възбуждащи храни): пипер (пипери), подправки, кисели и горчиви неща.
Тамсик (обезсилващи храни): застояли храни, яйца, месо, риба, птици, вино и т.н.
От изброените по-горе храни, ние винаги трябва да предпочитаме сатвик-храните или чистите храни. Те ни носят много ползи. Освен това, дори от тях, ние трябва да ядем така, че да спрем малко преди да задоволим апетита си. Когато разполагаме с вкусни храни, ние сме изкушавани да ядем повече, отколкото имаме нужда в действителност - и допълнителната храна, вместо да даде здраве и енергия, се оказва отрова. Храната, която не е смляна правилно и не е усвоена от системата, причинява спазми и болки, а в някои случаи дори холера и човек трябва да плати със собствения си живот. „Не претоварвайте мотора на вашия стомах", в противен случай вие ще станете лесна жертва на повръщането. Излишеството дори от онова, което е полезно и добро, се оказва вредно понякога. Умереността в приемането на храната помага да се увеличат жизнените сили в човека. В „Пураните" (древните хиндуистки писания) има една алегория за бога-храна, който се оплаква на бог Вишну, поддръжникът на вселената, че хората извънредно много злоупотребяват с него. На това бог Вишну с хумор отвърнал: „Онези, които те ядат твърде много, ти трябва да ги изяждаш, защото това е единственият лек, единственото решение."
Свежият въздух е най-важната част от нашата храна. Човек трябва да прави дълги вдишвания, да ги задържа за кратко и след това напълно да издиша, за да изхвърли всичките нечистотии на тялото. Освен това, човек трябва да пие много чиста вода и плодови сокове, за да измие системата и да я почисти. Избягвайте обаче всякакви видове горещи и газирани напитки, спиртни напитки и опиати, защото те правят ума патологичен. Наши обичайни и основни храни трябва да бъдат зърнените храни и плодовете.

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 5,00 лева
Еконт Адрес - 7,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar