ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Рамакришна и неговите ученици

16,00 лв

12,80 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 20 %)

Автор: Кристофър Ишеруд
Година: 2008
Формат: среден
Корица: мека
Страници: 412

Отстъпка - 20%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

ВМ

 

Това е разказ за един феномен.

Ще започна, като нарека Рамакришна по този начин, Вместо „свят човек", „мистик", „светец" или „аватар". Всички тези Вълнуващи наименования със смесени асоциации биха привлекли някои читатели, но биха отблъснали други.

Феноменът е често нещо изключително и загадъчно. Рамакришна бе изключителен и загадъчен, наи-вече за тези, които можаха да го разберат, феноменът е винаги едно събитие, факт, нещо, което се изживява. Ето така ще се опитам да представя Рамакришна.

С тези думи Кристофьр Ишеруд започва биографията си на една от най-необичайните личности в човешката история. Рамакришна (836-1886) прекарва по-голямата част от живота си в медитация в Дакшинешвар. По тази причина е известен на сравнително малко хора по времето си, но неговите ученици пренасят учението му в САЩ и Англия. Биографията на Ишеруд разказва живота и учението на Рамакришна, както и живота на най-близките му ученици, завладяващо и непосредствено, което прави книгата му един от най-ценните източници за източната мъдрост.

Кристофър Ишеруд разгръща една фантастична история с неподражаем финес... Това е свеж и важен принос към религиозния мистицизъм.

Ню Йорк таймс

 

ЗА АВТОРА

Кристофър Ишеруд (1904-1986) е роден в Англия, но през 1929 г. напуска родината, за да пътува по света, а от 1946 г. е американски гражданин. Най-известни са неговите Берлински новели, писани през трийсетте, и преводът му на Бхагавадгита заедно със Свами Прабхавананда. Ишеруд е верен последовател на Рамакришна и в продължение на 40 години членува в южнокалифорнийското веданта общество.

 

Тази книга е посветена - наистина като че ли тя самата се посвещава - на Свами Прабхавананда - ръководител на Веданта Обществото в Южна Калифорния - мой гуру, скъп приятел и сътрудник в буквалния смисъл на думата през последните 25 години. Той бе този, който ме помоли да напиша тази книга и ми помогна да сторя това със своите съвети и подкрепа.

Дължа изключителна благодарност на Свами Мадхавананда, ръководител на Ордена Рамакришна, който прочете глава по глава ръкописа, изпратен до него в Велур Мат в Венгалия, и направи много ценни корекции, добави информация и коментари.

От началото до края имах постоянното съдействие на Джон Йеил (Свами Видятмананда). Докато беше е Индия, той уточни много подробности, събра снимки и написа обяснителните бележки по тях, които са публикувани в края на книгата.

Тук, в нашия център в Лос Анжелис, трябва да благодаря също на Свами Ванданананда, Урсула Бонд (Правраджика Анандапрана), както и на много други членове от групата, които взеха участие в работата по този проект.

К.И. Септември 1964 г.

 

ПРЕДГОВОР

Тази нова биография на Шри Рамакришна от световно из­вестния автор Кристофър Ишеруд има редица предимства тред другите две книги за Шри Рамакришна, написани от го­лемите западни учени Макс Мюлер през 1898 г. и Ромен Ролан -рез 1929 г.

Първо, и двамата пишат като дистанцирани изследова­тели, докато Ишеруд има лична опитност във веданта и индуизма, за които е написал множество книги и статии. Той се връша към Шри Рамакришна с любов и обожание, без да губи своето търсене научния дух на западния изследовател. При събирането на материалите си авторът се ползва с активната подкрепа и ръководство на двама старши монаси от ордена Рамакришна, а двете му посещения в Индия пренасят духа му в автентичната атмосфера и обкръжение от времето на Шри Рамакришна.

Второ, Ишеруд е имал възможността да ползва изцяло сведените книги на Свами Сарадананда (Shri Ramakrishna - aprasanga) и на М. (Shri Ramakrishna Kathamrita), които не са били на разположение на Макс Мюлер и само части от тях са били достъпни за Ромен Ролан.

Трето, духовният гений на Шри Рамакришна е по-разбираем днес, отколкото във времето на Мюлер и Ролан. Още по-дотъпен става той благодарение на неподражаемия завладя­ващ стил на Кристофър Ишеруд и множеството илюстрации, някои от тях публикувани за първи път, които правят биогра­фията истински жива.

Надяваме се това ново издание да бъде прието от чита­телите с ентусиазма, който то заслужава.

Рожденият ден на Шри Рамакришна Март 1965 г.

Издателство Адвайта ашрама

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 5,00 лева
Еконт Адрес - 7,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar