ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Потомците на Арахна - Книга за паяците

3,75 лв

3,00 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 20 %)

Не е в наличност

Автор: Христо Делчев
Година: 1988
Формат: малък
Корица: мека
Страници: 212

Отстъпка - 20%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

ВО 131-149

 

Древногръцката легенда разказва за девойката Арахна, изкусна тъкачка, която решила да съперничи на богинята Атина Палада по красота на тъканите си. На изтъканото от нея покривало тя изобразила сцени от живота на боговете, в които те се проявявали със слабостите и страстите, присъщи на хората. Разгневена, богинята я превърнала в дребно тъчащо същество, осъдено да виси на нишката си, известно днес като паяк.
Паяците са едни от най-интересните безгръбначни животни и в тази книга се разказва за тяхната биология, екология и поведение. Дадени са много интересни данни, които читателят може сам да наблюдава, след като разбере същността и биологичния им смисъл.
Паяците са животни, често ненавиждани от хората. В едни предизвикват неприязън и страх, но за Други носят очарованието на екзотичния свят. Това отношение на човека към тях е без значение, защото те са многобройни и населяват планетата повсеместно.
В България досега са известни над 800 вида, а в целия свят — около 40 000. Срещат се почти навсякъде: в полята, горите, планините, пещерите, тундрата, тангата, джунглата на тропика, както и заснежените върхове на високите планини. Една от експедициите за изкачване на Еверест намерила на височина 7300 м паяк. Много лишения и трудности преодоляват хората, за да се изкачат на такава височина, но за паяците това е значително по-лесно, защото някои от тях притежават изумителни аеростатичнн способности и умеят да използуват силата на вятъра.
Едно от главните екологични условия за живота на паяците е растителността — горска, тревиста, храстова, дървесна — всякаква. Където я няма, там те са по-малко, но и това правило не важи за всички. Видове, които живеят под камъни, населяват и лишени от всякаква растителност ландшафти в пустините и планините. Пещерите и тъмните ъгли на човешкото жилище също приютяват немалък брои различни видове. Дори водните площи не представляват непреодолимо препятствие за тях. Всички могат да плуват и да се движат по повърхността на водата, като някои са отлични гмурци и редовно взимат своята дан от по-малките водни обитатели.

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 5,00 лева
Еконт Адрес - 7,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar