ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Гностични текстове от ръкописите от Наг Хаммади

29,90 лв

23,92 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 20 %)

Внимание: Последни книги в наличност!

Автор: Наг Хаммади
Година: 2020
Формат: среден
Корица: твърда
Страници: 192

Отстъпка - 20%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

ВО 76

 

СЪДЪРЖАНИЕ
Ръкописите от Наг Хаммади
Блажения Евгност
София на Иисус Христос
Парафраза на Сим
Трактат в три части
Понятие за нашата велика сила
Евангелие на египтяните
Зостриан
Марсан
Мисълта на Нория
Мелхиседек
Разсъждение за огдоадата и енеадата
(Втори) апокалипсис на Яков
Деянията на Петър и дванадесетте апостоли

 

РЪКОПИСИТЕ НА НАГ ХАММАДИ
През 1945 г. в околностите на гр. Наг Хаммади в горен Египет е открита делва, съдържаща папирусни ръкописи. Те представляват 52 различни текста или фрагменти от тях. Поради лошото съхранение след откриването им част от текстовете биват допълнително увредени. Намерените съчинения са написани на наречия на коптския език, но се предполага, че са превод от гръцки език и евентуално от сирийски. Съответно се предполага, че текстовете са написани в райони, използващи гръцки език, а само някои от тях - в Сирия. Няма точна датировка на написването на съчиненията, но проучванията показват, че ръкописите са изготвени през първата половина на четвърти век на новата ера.
Най-общо текстовете могат да бъдат разделени в следните големи групи: гностични текстове (напр. "Зостриан", "Марсан"), християнско-гностични текстове (напр. "Трактат в три части"), негностични християнски текстове (напр. "Деянията на Петър и дванадесетте апостоли"), негностични не-християнски текстове (напр. "Държавата"), херметични текстове (напр. "Разсъждение за огдоадата и енеадата"), както и някои текстове, които не попадат в нито една от посочените групи (напр. "Понятие за нашата велика сила"). В този сборник сме се опитали да включим трактати, представляващи всяка една от посочените групи.
Независимо от обстоятелството, че повечето ръкописи са силно увредени и сред тях няма произведение, подписано от някой от известните автори, тези текстове имат голямо значение. Немалко от произведенията се съдържат единствено в тази сбирка, което с оглед на многовековното методично унищожаване на всякакви текстове от нецърковен тип само по себе си прави находката забележителна. Редом с това гностичните съчинения от тази сбирка помагат да бъде обосновано за широката публика разбирането, че гностицизмът е не само християнска ерес, а най-вече древно учение, стъпващо на обширна основа от различни езотерични знания.

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 4,00 лева
Еконт Адрес - 6,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar