ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Хубавите квартали

25,00 лв

20,00 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 20 %)

Не е в наличност

Автор: Луи Арагон
Година: 1948
Формат: среден
Корица: твърда
Страници: 648

Отстъпка - 20%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

ВО 28-11

 

Луи Арагон e роден в Париж през 1897 година, участвал в пър­вата световна война, Луи Арагон започна своята литературна дейност като един от най-крайните привърженици и агитатори на създалата се след войната индивилуалистическа и декадент­ска школа на сюрреализма. В един кратък период от време, от 1921 до 1928 година, той публикува доста много книги, стихове и проза, в които е отразен неговият мироглед от тази епоха, мироглед на интелигент, прозрял прогниването на бур­жоазното общество, но все още твърде объркан във възгледите си, все още твърде много влюбен в естетическия формализъм и чистото изкуство. За насочването на Луи Арагон към реализма изиграва голяма роля срещата му през 1927 година в Париж със знаме­нитият поет на руската революция, с класика на съветската поезия Владимир Маяковски. По-късно Луи Арагон в едно обръщение към конгрес на американските писатели описа по следния начин тази решителна за неговия живот и за творче­ството му среща:
,Аз бях писател, който се хвалеше с това, че е прека­рал войната от 1914 до 1918 година, без да напише нито ред за нея. Моят бунт против заобикалящия ни свят намираше пълното си призвание в дадаизма. Дебатите, които водех то­гава бяха дебати на няколко поколения. Ние яростно противопо­ставяхме писателя на публиката. За нас публиката беше враг. Пет години прекарах в колебание, в противоречиви по­стъпки. Ето тогава след редица съмнения и колебания аз имах една среща, която измени моя живот.
Това беше в едно от монпарнаскитс кафенета през една есенна вечер. Там блестяха светлини и жени. Изведнъж някой ми извика: „Поетът Владимир Маяковски ви моли да седнете на неговата маса". Той беше там, направи знак с ръка, не говореше по френски.
Именно това беше минутата, която измени моя живот. Поетът, който съумя да се вдигне на гребена на революцион­ната вълна, този пост стана връзката между света и мен. Това беше първото звено от веригата, която аз приемам и показвам на всички днес. Веригата, която отново ме съедини с външ­ният свят. Някои философи бяха ме научили да я отричам. Поетът Владимир Маяковски ме научи, че трябва да се обръ­щам към милионите хора, към ония, които искат да преобра­зят този свят".

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 4,00 лева
Еконт Адрес - 6,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar