ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Никола Вапцаров - 70 години от рождението му. Спомени за поета и революционера: Сборник

15,00 лв

12,00 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 20 %)

Внимание: Последни книги в наличност!

Редакция: Г. Караславов, М. Исаев, П. Пондев
Година: 1979
Формат: голям
Корица: твърда
Страници: 752

Отстъпка - 20%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

Името на Никола Йонков Вапцаров е обявено с всенародна слава. Делото му на поет и революционер го постави в редицата на националните герои на България. Tой живя само тридесет и три години и падна Пронизан от фашистки куршум. Но героичната му гибел положи началото На неговото безсмъртие. Защото Вапцаров завеща на поколенията нетленно поетическо творчество, забележителен революционен подвиг. Пример на един кристално чист живот.
Седемдесетгодишнината от рождението на поета се отбелязва с издаването на този сборник.
Никола Йонков Вапцаров е роден на 24 ноември (стар стил) 1909 година в старинното българско селище Банско, в подножието на величествената Пирин планина. Неговите родители Йонко Вапцаров и Елена Вапцарова произхождат от старите патриотични родове Проданичини и Везюви, дали просветители и борци за национална свобода.
Твърде интересни са родословните корени на банскалии. Те идат от глъбините на робските векове, когато Банско е било будно българско селище, чието население никога не е склонило глава пред чужди поробители. Някогашните преселници са дошли тук, в полите на гордата планина-закрилница, за да запазят своята вяра, род и чест от чуждите нашественици. Това древно селище не помни други заселници освен българи. Банско винаги с било орлово гнездо на родолюбци с непокорен дух, с непреклонно свободолюбив.
Затова никак не е случайно, че в Банско е роден Паисий Хилендарски, легендарният монах, титанът на Българското национално възраждане, написал безсмъртната «История славянобългарская»; че тук е роден и бележитият български книжовник и просветител Неофит Рилски, оставил светла диря в националната ни история.

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 5,00 лева
Еконт Адрес - 7,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar