ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Ангела

6,00 лв

4,80 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 20 %)

Не е в наличност

Автор: Неда Антонова
Година: 1985
Формат: среден
Корица: твърда
Страници: 194

Отстъпка - 20%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

Кат. номер: ВО 75-6

 

И стана тъй, че ми бе предоставена богата семейна архива, принадлежаща на една от най-видните през миналия век пловдивски фамилии - стар сандък с десетина торби от насмолено платно в него, пълни с грижливо подредени по характер и дори по хронология документи, сред които имаше скица на родословно дърво, направена върху гърба на саморъчен афиш, известяващ за представление на Шилеровата „Луиза Милер"; покупко-продажбени разписки и нотариални актове; завещания; дипломи от чуждестранни учебни заведения; търговски тефтери; молитвени книги; шегите на Амур (на английски); приходно-разходни книги; стенни календари; тефтерче с врачлъци и готварски рецепти; Вечен календар; опит за животоописание на някого; венчални и кръщелни свидетелства (на гръцки); женски маслен портрет; албуми със снимки и стихове; пЬкани за балове и домашни вечеринки; изрезки от вестници и списания, а също така чифт бели дамски ръкавици и няколко книги — „Бележки върху българските работи" от Ватский маркиз, ,лнига за Страшния съд", ,Дсе за нравите и духа на нациите" от Волтер, част от илюстрована история на света и Библията.
В отделна торба намерих завързани няколко пакета, подбрани и съхранени от човек, явно надарен ако не с амбициите, поне с мисленето на хронист.
1. Годишни съчинения по английски език на мис Рали Камелис — пет на брой.
2. Фантазна история на България, предположена и наредена от монахиня Възкресия в гостолюбивата обител „Света майка Богородица" в Самоков.
3. Възпоммнания на г. Малей Панев — един очевидец и горещ извършител на Революционний пловдивский акт — 6-ого септемврия 1885 г.
4. Донесения на тайни полицейски агенти до окръжния префект и до областния управител в Пловдив за времето 1878—1885 година.
5. „Път към спасение на душата ми грешна"— тежка тетрадка, подвързана с телешка кожа и снабдена със специална закопчалка и криво, прилично на орлов нокът ключе.
6. Връзка писма — любовни послания на някой си Лавр Шувалое, поручик от руската армия.
7. Друга връзка писма — на разни хора до разни хора. Имаше и револвер, каквито през миналия век са носили руските офицери.
С усилия и риск, близки до тези на антрополозите, се опитах от предоставените ми разнородни, разбъркани и повехнали късове минал живот да възстановя някогашния му жив и менящ сс образ.
Всичко в тази книга е истина. Измислени са само димите, с които истината е разказана.
АВТОРЪТ


Макар да третира събитие от близката ни история — Съединението на Княжество България с Източна Румелия през 1885 година, — романът „Ангела" не е само исторически роман.
Събитието при цялата му многопластовост и патриотичен подем служи до известна степен като фон за разгръщането на една драматична съдба — съдбата на Hикo Камелис, типичен представител на противоречивия деветнадесета век.
Нико Камелис, осиновенгга му дъщеря Ралу, родният му син Малей, техните сложни взаимоотношения на любов, омраза и търпимост, намерили своя най-категоричен израз в дните на Съединението, изграждат събитийната канава на романа.
Всички „документи", от които е изградена книгата, са плод на авторовото въображение, с изключение на двата цитирани пункта от Берлинския договор.
Сюжетно и интонационно романът „Ангела" е своеобразно продължение на известния исторически роман на Неда Антонова „Не умирай вместо мен".

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 4,00 лева
Еконт Адрес - 6,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar