ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Клошмерл от Габриел Шевалие - Допълнително подвързана с твърда корица

8,75 лв

7,00 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 20 %)

Внимание: Последни книги в наличност!

Автор: Габриел Шевалие
Година: 1980
Формат: среден
Корица: твърда
Страници: 288

Отстъпка - 20%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

Книгата е подвързана допълнително с твърда корица!

 

ЗА АВТОРА И ОЩЕ НЕЩО

Смехът — това е, струва ми се, вторият забранен плод, който човекът е откъснал. А понякога той е no-забранен и от първия. Защото няма нищо по-убийствено от смеха. Той е бомба, която може да срине и най-барикади-ралия се авторитет. Тираните от всички времена са бягали от смеха като от чума. Ала анекдотите — тези ръчни гранати от обикновените хора. са ги улучвали и през най-дебелите стени на самоизолацията.
Това показва, че смехът наистина е най-сериозното нещо на този свят. Не искам да плаша никого, но все пак Езоп не е умрял в леглото си. Имаме всички основания да се съмняваме, че Настрадин ходжа е стигнал до дълбока старост. Нушич е разсъждавал в затвора над някои не твърде весели хрумвания на крал Милан. А Марк Твен фактически е бил цял живот под домашен арест. И най-сетне, ако Чарли Чаплин още толкова дълго време разсмиваше света, то това навярно се дължи и на обстоятелството, че не създаде своя филм „Диктаторът" в близост до Берлин...
Днес епохата е по-друга, нравите са се рафинирали и вместо меч се използува нещо по-смъртоносно — мълчанието. Защото от излизането си насам, през година, романът „Клошмерл" е претърпял няколкостотин френски издания и е бил преведен на повече от 20 езика, но името на автора му, Гаориел Шевалие, не ще срещнете в енциклопедиите, дори във Френските. В тези дебели и важни книги можете да намерите имената на десетки обществени убийци от времето на фараона Хуфу, та до наши дни, но за техните най-смели врагове, хумористите-сатирици, ще откриете тук-таме само по някоя дума.
И все пак Габриел Шевалие доживя до пределна възраст в родния си град Лион.
Макар и син на нотариус, той се отдава на влечението си към изкуството и влиза в Художествената академия. Първата световна война прекъсва учението му. Той се отличава в боевете, бива ранен през 1915 година, награден и произведен лейтенант. Когато се завръща в цивилния живот. Габриел Шевалие започва да се занимава с най-различни неща: той е журналист, художник, търговски представител, дребен индустриалец и прочие. Сред цялата тази пъстра дейност той се стреми да си спести максимум свободно време, за да задоволи нарастващото си желание да пише. И ето, през 1929 година Шевалие публикува първата си книга „Дюран, търговски пътник". Следващата му творба — „Страхът", една книга за войната, привлича вече вниманието на публиката. Три години по-късно излиза романът му „Кларис Вернон" и най-сетне пред 1934 година идва и световната известност с „Клошмерл". Това позволява на автора му да се отдаде изцяло на писателска дейност. Издава последователно „Неспособник", „Сент Колин", „Моята малка приятелка Пом", „Маскарад", „Малкият генерал", „Клошмерл—Бабилон", „Опустошителят", „Лиоп 2 000", „Олимп", „Девойките са свободни", „Мис Такси", „Клошмерл-ле-Бен" и други. Какво да кажем още за личността на този изключително надарен представител на френското остроумие? Обичал е да прави снимки, да кара кола и да пътешествува. И най-сетне бил е кавалер на ордена на Почетния легион.
Това е всичко. Малко е наистина. Но за него повече ще говори самата му книга „Клошмерл".
Все пак, преди да й дам думата, искам да кажа още нещо. Не е презастраховка, а налагащо се обяснение, за да не би онези, които погледнаха на една друга книга от този род — „Папеса Йоана", като на лековата и нецензурна, да повторят заблуждението си. Искам първо да изтъкна, че „Клошмерл" не е написана нито от отшелник, нито от евнух. И друго. Хуморът се чете най-леко, но се пише най-трудно. Той е квинтесенцията на . живота, събрал в себе си всички негови компоненти, кристализирали в онази безценна капка психически взрив, наречена смях. Тази капка е продукт на цялата огромна, безкрайна еволюция на мозъка от питекантропус еректус до хомо сапиенс, сиреч наша милост. Защо е нужно тогава да затъм-няваме блясъка на този бисер с мътилката на лицемерните условности и средновековните предразсъдъци? Защо, кажете ми, защо да не се шегуваме, да не се смеем с най-веселите неща на този свят? Защо да налагаме върху тях табу и да се превръщаме, всеки на свой ред, в една нова Пан-дора? Все още робуваме, струва ми се, в някои области на живота на еОин безсмислен и груб традиционализъм. Откровеността ще ни направи по-чисти и по-добри.
И накрая ще кажа, че преводната книга е нещо като плетиво, което трябва да се разплете и отново да се изплете, само че с друга прежда, друга плетка и други куки и пак да изглежда същото. Но нишката понякога се къса, възлите стърчат тук-таме и дразнят по-чувствителните части. Моля читателите, и най-вече читателките, ако някъде плетката е по-груба, да ми простят тази чисто мъжка моя несръчност.

Георги Куфов

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 5,00 лева
Еконт Адрес - 7,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar