ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Тайните на здравето на Хуашанския манастир

8,00 лв

6,40 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 20 %)

Автор: Бян Чжичжун
Година: 2013
Формат: среден
Корица: мека
Страници: 104

Отстъпка - 20%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

КРАТКО ОПИСАНИЕ НА ЛЕЧЕБНАТА СИСТЕМА НА БЯН ЧЖИЧЖУН

Лечебната система, за която ще стане дума, е най-популярната в Китай. Тя принадлежи на Хуашанската школа дао и е онаследена от древните даоси. Базира се на древната китайска медицина и по-конкретно на вдишването и издишването. Благодарение на хилядолетното търсене и усъвършенстване, тя е вплела в себе си опита на десетки други лечебни системи. През древността секретите на метода дао можело да се предават единствено на управляващата династия, при спазване на строга тайна. Учението било наричано „Ваншоугун“, което смислово означава „гимнастика на десет хиляди години“. Благодарение на своята оригиналност методът Дао бил изключително високо ценен от управляващите кръгове в Китай, а даосите я смятали за свое безценно съкровище.
В древността китайският двор е прибягвал до услугите именно на тази оздравителна система, защото била значително по-ефективна от останалите. Тя трудно би могла да се сравнява с у-шу или цигун. Тази система не се нуждае от използване на сила, не е агресивна, липсва й настьпателност, тоест не притежава бойни елементи. Единствената цел на „Хуашанската система Дао“ е здравето и дълголетието. Глав-ната й задача е да бъде заставена кръвта нормално да циркулира в кръвоносните съдове, а енергията по каналите и меридианите. Всички упражнения и движения, включени в системата, са насочени към активизиране работата на половите жлези. Целият този комплекс е призван да стимулира „долната част на тялото“. Според самите даоси това е точката „хуейин“ и половите жлези. Именно в това се състои сърцевината на метода, възроден днес от Бян Чжичжун. Още една негова особеност е тази, че при изпълнение на упражненията се извършват изхвърляне, притискане, поглаждане, завъртане и други подобни движения, насочени към активизиране функциите на половите жлези. Всичко това позволява да се постигне тънкото равновесие и хармония, при което отделянето на хормони се активизира. При прилагане на тази система всеки човек е в състояние да подобри и да усили половата си дейност по собствено желание. Самата система превъзхожда лечението с лекарства. Това е просто метод за самоусъ-вършенстване и самолечение. Редовните занятия извеждат до желаната цел - укрепване на половата система и удължаване на живота.
Макар че някога, преди стотици хиляди години, упражненията на Хуашанската школа са служили главно на управляващите кръгове, днес системата е популярна и достояние на хората от цялата планета. Именно в това, че е достъпна за всеки човек, е нейната сила.Оздравителната система включва седем основни положения: изправено, седнало, клекнало, на колене, пълзящо, през глава и легнало. При всяко едно от тези положения съществуват няколко пози.
Упражненията в изправено положение са подготвителни и са основа за останалите. Упражненията в легнало положение са централните. Останалите са спомагателни към легналото положение. Тях могат да изпълняват хора, които вече са достигнали определено ниво, затова не се препоръчват за начинаещи. Важното е да се знае, че даосите никога не са пренебрегвали спомагателните упражнения. Те са смятали, че трябва да се започне от изправено положение и постепенно да се премине през останалите шест, като последно бъде положението клекнал. Всички упражнения трябва да се изпълняват постепенно, последователно, едно след друго. След това е задължително да се върнем към първото положение, изправени. Подобно повторение напомня серпснтинен планински път, по който човек постепенно достига нова и нова висота, докато се озове на върха. Тези от читателите, които решат да се занимават по системата Дао, не бива да възприемат упражненията при изправено и седнало положение единствено като спомагателно и да се отнасят към тях снизходително или да не ги изпълняват редовно. Трябва да се знае от самото начало, че всяко упражнение има свое място в системата и е необходимо точно толкова, колкото и останалите. Така например, преди време на група пациенти аз показах само упражненията от изправено положение и те помогнаха на мнозина да забравят стари болки, които ги бяха измъчвали доскоро. Още нещо: всеки, който се залавя със системата не бива да я смесва с У-шу. У-шу все пак е борба. При тази систсма, ако се забавиш, ще получиш удар. Поради тази причина, занимаващите сс с У-шу трябва да са бързи и ловки, защото иначе не могат да победят. Целта на Хуашанската система Дао е поддържане на здравето и дълголетието. Това трябва да се помни от всички. Именно това налага сериозно и постоянно занимание, а не просто със спортна развлекателна цел. Това налага да не се подценяват подготвителните упражнения и да се набляга единствено на централните. Всички седем положения са тясно свързани едно с друго. Дори нещо повече - всички упражнения в даденото положение са една самостоятелна система. Упражненията се делят на женски и мъжки и всеки от обучаемите, според своя пол си ги избира. Единствено целенасочените упражнения ще дадат положителни резултати. Тук е мястото да спомена и това, че упражненията при различните положения са автономни и не е нужно да се изпълняват всеки път всичките. Могат да се изберат 2-3 упражнения от всяко положение и те да се изпълняват, тъй като са еднакво ефективни.
За начинаещите е задължително да започнат от упражненията в изправено положение. В началото можете да изберете няколко упражнения от тази група и да се занимавате всекидневно по 10 минути. Когато усвоите тези упражнения и започнете да ги изпълнявате свободно, може да считате, че сте постигнали първите резултати. Веднага след това можете да преминете към упражненията от следващата група. Много е важно това да става постепенно и да бъдете постоянни. Няма да е нужно много време и сами ще се убедите в какво се състои чудото на Хуашанската школа Дао.СЪДЪРЖАНИЕ

Вместо предговор
Кратко описание на лечебната система на Бян Чжичжун
Секретите на младостта и дълголетието
Лечебната система на Хуашанската школа - Дао упражнения
Тринадесет упражнения в стоящо или изправено положение
Упражнения в седнало положение
Наставления, които трябва да помните
В заключение - спорт за всички
Притурка
Български чикгун - работа с енергиите

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 5,00 лева
Еконт Адрес - 7,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar