ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Анна в моя живот от Йежи Манковски

5,00 лв

4,00 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 20 %)

Не е в наличност

Автор: Йежи Манковски
Година: 1985
Формат: среден
Корица: мека
Страници: 184

Отстъпка - 20%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

Кат. номер: ВО 67-9

 

За автора и за книгата

Йежи Манковски е роден през 1928 година в Познан. Войната и хитлеристката окупация оставят траен отпечатък в неговото съзнание. Това определя хуманистичното му отношение към трагичното в живота на нашия съвременник, интереса му към личността, която страда от наложени й външни обстоятелства. „Извеждаха нас, децата, да гледаме масовите разстрели. Тогава видях неща, които никое дете не бива да вижда." Основните идеи в романите на този рано починал полски писател се определят от стремежа на неговите герои към преодоляване на психическите поражения, нанесени от страданията.
След като завършва полска филология, Иежи Манковски де­бютира на страниците на периодичния печат през 1949 година. Първата му книга („Августовка балада") излиза през 1966 го­дина и прави впечатление с умелото съчетаване на документална­та достовереност с баладичното звучене. Авторът изявява своето предпочитание към метафоричната проза, в която грубата реал­ност е стоплена от едно лирично отношение. Романът „Най-красиво умира клонът" (1969 г.), преведен на български (ДИ „Христо Г. Данов", 1977 г.), утвърждава Йежи Манковски като талантлив писател, който познава живота на работническата класа и владее съвременни изразни средства за неговото отразяване. Наградата „Златна книга", присъдена му от читателите, а така също награ­дата на ЦС на Профсъюзите са ценно признание за автора. След­ват романите „Засипани с пелин следи" (1971 г.), „Анна в моя живот" (1974 г.), „Любовта е способна на това" (1975 г.), „Не се научих от земята" (1978 г.) и други.
Едно от най-сполучливите произведения на Иежи Манковски е романът „Анна в моя живот" (преведен на немски и издаден в ГДР). В него, между другото, писателят отразява по нов начин проблема за отношенията между поляци и немци на фона на уста­новяването и укрепването на социалистическата власт в Западните полски земи, възвърнати след вековно робство. Главният герой Козловски е оцелял като по чудо концлагерист, който тръгва към свободата с тежка душевна травма: в лагера е бил принуден да свири в струнен квартет „Малка нощна музика" от Моцарт, до­като оберщурмбанфюрерът Мюлер се разхожда пред строените на плаца лагеристи и подбира според такта на музиката нови жертви за газовата камера. По-късно Козловски е един от онези, които изгарят своите събратя в камерата... В първите дни и месеци на свободата героят на романа преживява мъчителна драма на съ­вестта, не намира сякаш смисъл да живее. Той попада в градчето Кросно, където са необходими хора за започването на нормален мирновременен живот. Съзнанието на този психически полумъртъв човек е изпълнено с образа на Анна, неговата безследно изчезна­ла жена. Тя е участник и съдник в живота му; Козловски измерва постъпките си с нейните критерии за нравственост и живее с на­деждата, че тя ще се завърне. Но тази жажда за човешка близост и нежност призовава в живота му една друга жена — търпеливата и мълчалива Ерна, вдовица на немски комунист, загинал в хитле­ристки концлагер. Само женската нежност и съчувствие може да възвърне нормалния душевен живот на страдалеца, изгубил вяра в човечността.
Но писателят не затваря повествованието в рамките на психи­ческия живот на отделната личност. Той показва онези неизбежни социални връзки, които също изправят на крака индивида, пова­лен от историческите обстоятелства. За Козловски се грижат съз­нателно и комендантът Ошкевич, и секретарят Левицки, и лека­рят Орловски. . . На тях той им е нужен, защото те добре разби­рат, че в нововъзвърнатите земи трябва да живеят здрави и свободни хора. По това време там все още се срещат банди, срещу които трябва да се води умела борба. Така Йежи Манковски по­казва и трудния процес на установяването на новата власт, по­казва и характера на тази власт, чиято острена черта е грижата за човека.
Йежи Манковски познава много добре психологията на страда­нието и лабиринтите за излизане от него. В едно свое изказване той споделя:
„Интересуват ме съдбите на хора, заплетени в психологически, морални и обществени конфликти — на забравени майки, нелюбими жени, момичета, преживяващи първата си любов, на всички, които упорито търсят своето място на земята.
В своите романи аз се опитвам да изразя трудния оптимизъм на човешкия живот, борбата на личността за утвърждаване."
В романа "Анна в моя живот" читателят ще намери този "труден оптимизъм", толкова характерен за цялото творчество на Йежи Манковски, преодоляването на трагедията, радостта от искреното общуване между хората, чрез което те се спасяват взаимно.

Иван Вълев

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 4,00 лева
Еконт Адрес - 6,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar