ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Проучване и проектиране на железопътни линии - записки част 1

20,00 лв

16,00 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 20 %)

Внимание: Последни книги в наличност!

Автор: инж. Лазаров
Година: 1978
Формат: голям
Корица: мека
Страници: 222

Отстъпка - 20%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

ВА 17-26

 

ПРЕДГОВОР

В настоящия учебник са разгледани въпросите свързани с изучаване, проучване, проектиране и строеж на железопътните линии.
Разгледаните въпроси и означенията на величините са съобразени с новата международна система измерителни единици "СИ". В учебника са използувани величини по старата измерителна система, тъй като измеренията на тези величини по новата система все още не се използуват в железопътната практика. Скоростта е посочена в километри за час км/ч, а не в метри за секунда м/с. Съотношението между двете единици е 1 км/ч = 1 / 3,6 м/с
Температурата е посочена в градус по Целзий /°С/, а не в градус по Келвин /°К/. Съотношението между двете единиш е а°С = / 273 + а°К/. Използувана е величината тегло на влака, вместо маса на влака.
При съставянето на учебника е използувана наша и съветска техническа литература, нормативните документи на СО "БДЖ", както и опита от нашата железопътна практика.
Учебникът е предназначен за спепиалността "Строеж, поддържане и възстановяване на жп линии" при Полувисшия железопътен институт "Тодор Каблешков" и е съставен съобразно учебната програма за тази специалност, но може да се използува и от специалистите от железопътната практика.
януари 1978 г. София

От автора

Откъс от:

Глава I
ОБЩИ И СТОПАНСКИ УСЛОВИЯ

I. Историческа справка за строителството на жп линии в света и у нас.
Ерата на железопътния транспорт започва с построяването ип първата жп линия в Англия между градовете Стоктън и Дарлингтън, която е била открита за експлоатация на 27.IX.1825 година. Веднага след откриването на линията цената на въглищата в Стоктън, които по тогава били превозвани по шосе спаднала с 30 % . За тази линия е бил построен локомотив "Локомопия" . Едновременно с първия локомотив е бил построен и първия вагон - наречен "Експеримент"  Той наподобивал в уголемен вид тогавашните дилижанси.  В него се побирали 18 пътници около масата в средата. С този вагон пътували и ректорите и главните акционери на компанията. Цялата композиция на влака била дълга около 120м. и се състояла от 33 вагона.
Локомотив "Локомопия" е бил построен от Георг Стефансон. Тоаи локомотив се пази и до днес в гара Дарлингтън като паметник за развитието на железниците.
Появата на първата железница в света равносилно на техническа революция, внася пълен преврат в стопанския и културен живот.
Тя се посреща от някои среди с недоверие и неприязън.
Вестниците и списанията се пълнели със отатии за опасността от пътуване по железниците и превозването на товари. Но въпреки неверието и невежеството на някои, големите умове на света поорещнали с възторг появата на първата железница.
Пет години по-късно на 15. XI.1830 година била открита за експлоатапия жп линията между градовете Ливерпул - Манчестер. Състояло се голямо тъожество. Били пуснати 8 влака един след пруг пълни с пътници около 600 души. Тази линия доказала своята превозна способност и икономичност...

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 5,00 лева
Еконт Адрес - 7,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar