ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Йога - Произход, история, дихателни техники, медитация, релаксация, контролиране на стреса

13,99 лв

11,19 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 20 %)

Внимание: Последни книги в наличност!

Автор: Мери Стюарт
Година: 2009
Формат: голям
Корица: мека
Страници: 168

Отстъпка - 20%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

ВО Б-66-9

 

Готови ли сте йога да стане част и от вашето всекидневие и да промени живота ви?
Книгата обяснява едновременно теорията и практиката на учението. Специалните дихателни упражнения и методите на медитация са изложени ясно и последователно.
Освен техниките на пранаяма за алтернативно дишане, в книгата са описани различните асани.
С правилното изпълнение на позите, за което ще ви помогнат и включените в настоящото издание илюстрации, вие можете да постигнете гъвкавост и сила и да се освободите от стреса.
Мери Стюарт преподава йога повече от 30 години. Автор е на пет книги на тази тема.


Йога се заражда в Индийския субконтинент преди хиляди години и през дългата си история това учение е приело множество различни форми. Думата йога означава „концентрация" или „съзерцание" и може да бъде преведена като „съединяване". Има се предвид съединяване с Господ, сливане на душата с Божественото, а също така и практически път 3а физическа и етична дисциплина и медитация, фокусирани върху тази цел.
Йога се определя като „успокояване на неспокойните колебания на ума" (Йога сутра, Книга 1, стих 2). Това е търсене на освобождаване от света на образите и изопачаването, в които нашата мисъл е хваната като в капан от страха и условностите, 3а да можем да разпознаем Духа на Бога в себе си. Концепцията, известна на всички основни религии като търсене на целостта от човешкия род, е универсална. За онези, които вярват, че сме подчинени на непрекъснат кръговрат от раждане, смърт и прераждане и че всеки живот се определя от действията, извършени през предишен живот, Йога е също път към освобождаване от цикъла на прераждания. Идеята, че някой предишен живот влияе върху настоящето, при което имаме възможност да възстановим равновесието, е доктрината на Карма.
Йога се обръща към всички аспекти на нашия живот, от мускулите и ставите до склонностите, заровени дълбоко в подсъзнанието, и чрез практикуването й е възможно да преодолеем отрицателните си склонности и така да постигнем освобождение.
Дребното йогистко учение не разделя тялото от ума и пътят на Йога винаги е включвал телесните 110311 и дишането като важна част от практиката 3а концентриране. И санскритските писания Упанишади, написани около 600 г. пр. Хр., и Бхагавадгита, създадена около 200 години по-късно, съветват „да седим с изправени тяло, глава и врат", когато медитираме, //ога сутра изброява и позата (асана), и контрола на дишането (пранаяма) сред Осемте стъпала или степени на Йога. Акцентът въ^ху позата на тялото и дишането е най-известният аспект на Йога, разпространен извън пределите на Индия. Това всъщност е единственото, което мнозина знаят 3а учението. Идеята 3а използването на тялото в религиозен смисъл е чужда 3а много от нас, защото повечето религиозни хора се опитват да прилагат към физическото си тяло методи като постене и гладуване 3а покоряване на плътта. Те приемат проявата на внимание към тялото по-скоро като опасно саморазглезване, отколкото като път към Спасението.
Учението Йога е старо като цивилизацията. Най-древните следи от него са открити в праисторически руини в долината на река Инд на територията на днешен Пакистан. Тук са намерени издялани от дърво печати, на някои от които била изобразена фигура, седнала във все още практикуваща се днес йогистка 1103а. Писмеността на населението, обитаващо долината на реката, все още не е дешифрирана, но от добре планираните им градове и сгради знаем, че доста напредналата им култура предшества миграцията на арийците в Индия от север.
Най-ранните писмени указания 3а Йога намираме във Ведите (2500-600 г. пр. Хр.). Те са написани на санскрит и представляват химни на арийците, като Ригведа е най-старият индоевро-пейски философски текст, а Ведите са корените на по-късните философии и религиозни практики в Индия. По-късните Веди, известни като Упанишади, се различават от преклонението пред природата и свързаните с нея ритуали на по-ранните химни.
„Упанишади" се превежда буквално като „седящ до" и изглежда са писани от дълбочината на личния опит от отношенията Учител - Гуру, и ученици. Предаването на знанието от Учител на ученик е традиционният начин, по който Йога се е преподавала в продължение на хилядолетия до наши дни. Това обяснява големите разлики при следването на пътя.
Ведите са химни на външния свят на Сътворението, авторите на Упапштдите говорят 3а вътрешното търсене от мистика на пряко изживяване на Божественото и на търсенето на разбиране от философа.
Упапишадите съдържат идеи, които и до днес са част от йо-гистките практики. Катха Упаиигаада описва Вечния A3 - Атман, яздещ в колесница, която представлява тялото, като разумът -Ьудхи, е кочияшът, а умът - юздите. Сетивата са конете. Според тази Упанишада Атман не може да бъде преживян чрез учене или разсъждения, а само посредством директно осъзнаване или прозрение: „Там, където петте сетива и умът притихнат и самият разум почива в Мълчание, започва Върховният път"; и „Това е Йога... началото и краят."
Мандукл Упанишада се основава на теорията 3а четирите състояния на съзнанието, които са: будуване, сънуване, дълбок сън и четвъртото - турил, което е реалност.'Тя свързва тези състояния с мистичната сричка ОМ. На санскрит О е дифтонг от А и У и сричката се анализира като:

А - будно състояние
У - сънуване
М - дълбок сън

Сричката като цяло символизира реалността.


Тайтирил Упанишада съдържа учението 3а петте обвивки на тялото и петте жизнени дъха, които ги пропиват.
Майтри Упанишада, предшестваща класическия Път на Па-танджали, проповядва шесторна Йога на задържане на дъха, оттегляне на сетивата, медитация, концентрация, съзерцание и пълно проникване в същността.
Бхагавадгита, написана около 600 г. пр. Хр., се появява в края на ведическия период. Тя е включена в епичната история на Ма-хабхарата и разкрива поетично йогисткото учение. Махабхарата разказва историята на две враждуващи фракции на едно кралско семейство. При решителната битка стрелецът с лък - принц Арджуна, се поколебава, тъй като не иска да убие приятелите и роднините си, които му се противопоставят. Колесницата на Арджуна тегли Бог Кришна, който В ролята на Учител обяснява на Арджуна Йога на безкористното действие (Карма Йога), на Знанието (Джнана Йога) и на Преклонението (Вхакти Йога). Йога на Гигпа е любовта, а пътищата на действието, знанието и преклонението са допълващи.

Духовният опит е над Писанията. (Бхагавадгита*, 2, стихове 52-3)

Само чрез отказ от плодовете на действието се постига Свободата. (Бхагавадгита, 4)

Само чрез любовта могат хората да ме видят и познаят и да дойдат при мен. (Бхагавадгита, 11, стих 54)

Бхагавадеита е написана по време на разцвет на философската и религиозната мисъл. Развиват се ортодоксалните системи на хиндуизма като джайнизъм. В юдаизма са написани пророчествата на Исаия, а Гаутама - Буда (Просветленият) - живее и учи.
Буда, син на цар на земите на границата между Индия и Непал, е роден около 568 г. пр. Хр. На тридесетгодишна възраст напуска двореца на баща си, изпълнения си с разкош и охолство живот и семейството си, и скита в продължение на шест години, стремейки се да достигне Просветление, практикувайки Йога. Когато най-накрая сяда под едно дърво, той постига целта си и посвещава живота си да помогне на своите последователи да открият пътя на духовната и физическата свобода. Будизмът, който отхвърля кастовата система и авторитета на Ведите, се развива отделно от хиндуизма и в крайна сметка отмира в Индия, но се разпространява из цялата останала част на Азия. Проникналите в будистките учения йогистки практики така достигат до страни като Тибет, Шри Ланка, Тайланд, Корея, Индонезия и Китай.

*Бхагавадгита (Bhagavad-Gita) - буквално

СЪДЪРЖАНИЕ
ПРЕДГОВОР..........................................................................3

1. ВЪНШНИЯТ ИЗРАЗ ........................................................... 5

2. КОСМИТЕ........................................................................ 16

3. КОЖАТА..........................................................................26

4. ЛИЦЕТО, ЧЕЛОТО И ГЛАВАТА.....................................28

5. ОЧИТЕ, ПОГЛЕДЪТ........................................................46

6. ВЕЖДИТЕ......................................................................... 70

7. УХОТО ............................................................................. 76

8. НОСЪТ ........................................................................... 96

9. УСТАТА...........................................................................117

10. БРАДАТА...................................................................... 125

11. РЪКАТА........................................................................ 128

12. НОКТИТЕ..................................................................... 142

13. ПОЧЕРК ....................................................................... 145

14. ДВИЖЕНИЯ................................................................. 151

15. ОБЩИ МИСЛИ............................................................ 162

БИБЛИОГРАФИЯ.............................................................. 194

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 5,00 лева
Еконт Адрес - 7,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar