ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Що е Духовен Учител?

10,00 лв

8,00 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 20 %)

Автор: Омраам Микаел Айванов
Година: 2011
Формат: среден
Корица: мека
Страници: 192

Отстъпка - 20%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

СЪДЪРЖАНИЕ

Как да разпознаем един истински Духовен Учител
Необходимостта от Духовен Учител
Не си играйте на „чирака на магьосника“
Да не се бърка екзотичното с духовното
Научете се да поддържате равновесие между физическия и духовния свят
Учителят - Огледало на Истината
От един Учител очаквайте само Светлина
Ученикът пред Учителя
Всемирното измерение на един Учител
Магическото присъствие на един Учител
Процесът на отъждествяването
Ако не станете като децата

 

Откъс от книгата:

За един ученик да срещне своя Учител означава все едно да намери майка, която да се съгласи да го носи девет месеца в утробата си, за да го роди след това в Духовния свят. Веднъж роден там, тоест пробуден за духовното, очите му откриват красотата на Творението, ушите му чуват Божието Слово, устата му вкусва Небесна храна, краката му го отвеждат на различни места в пространството, за да върши добро, ръцете му се научават да творят във финия свят на душата.
Твърде малко хора знаят какво в действителност представлява един Учител. Някои са чели книги, в които се разказват невероятни истории: например че един Учител е съвършен, всезнаещ, всемогъщ... че не се нуждае нито от храна, нито от вода, нито от сън... че за Него няма изкушение, на което да не може да устои, и най-вече - прекарва времето Си в правене на чудеса. Такова описание е дадено в книгата на Спалдинг „Животът и Учението на Учителите от Далечния изток". Колко хора са се вдъхновявали от тази книга, без да подозират, че в нея има всякакви небивалици! Истина е, че Великите Учители притежават изключителни сили и способности, но Те не ги използват, за да вършат чудеса пред сеирджиите. Да се появяват и да изчезват, да ходят по вода, да летят из пространството, да материализират храна, да преминават през пламъците на някой пожар, да правят така, че къщи да „изникват" от земята... Дори и да е способен на всичко това, един истински Учител няма да го показва, защото фактът, че присъстват на подобно зрелище, ни най-малко не помага на хората да се променят...
Трябва да знаете, че един Учител е устроен като всички други хора: Той има същите органи, които Го карат да изпитва същите нужди и същите желания. И ако отрежете парче от плътта Му, ще видите, че ще потече кръв и ще бъде червена също като тази на останалите хора! Разликата е, че съзнанието на един Учител е много по-разширено от това на повечето хора: има Идеал, възгледите Му са от много по-висш порядък и най-вече - Той е постигнал абсолютно овладяване на Себе Си. Естествено, за това са необходими извънредно много време и колосална работа. Ето защо никой не може да стане Учител само в едно прераждане.
Ако срещнете един Учител, знайте, че всички качества и добродетели, които проявява, не ги е придобил само в този живот. Не, Той е трябвало да работи векове, дори хилядолетия наред. И тъй като качествата, които е придобил чрез собствени усилия, не се изгубват в момента, в който трябва да напусне Земята, когато се завърне, ги донася отново със Себе Си. Така, прераждане след прераждане, Той добавя нови духовни елементи, докато дойде денят, в който се превръща в истински проводник на Светлината и на Божествените добродетели.
За нещастие, има също така и същества, които са се подготвяли векове наред да станат проводници на Злото, и това са Учителите на Черната магия. На човешкото същество е дадена свободата да избира: Доброто или Злото. Разбира се, когато то избере Злото, дори ако Кос-мичната Разумност го остави известно време да върви в тази посока, като се опълчва със своето поведение на Всемирния Ред, накрая то винаги бива унищожавано. В началото обаче човек има избор. Докато е жив, той е свободен да се самоопределя в едната или другата посока.
В много редки случаи откриваме Същества, които, въпреки тази дадена им свобода, остават неизменни. Великите Посветени например са се самоопределили на страната на Светлината и Любовта. Някои, разбира се, може и да паднат, но повечето остават Духове на Светлината. Освен това, колкото повече време минава, толкова по-малка вероятност има да променят посоката, защото, благодарение на духовната си работа, те са успели да преобразят, да обожествят материята на своите тела. Така тя е станала като неръждаем метал, като чисто злато. Но докато едно същество не е достигнало това ниво на развитие, винаги е възможно да смени посоката и в историята могат да се открият случаи, когато Бели Магове се превръщат в Черни магьосници.
Може би ще се запитате как човек стига дотам да стане черен магьосник... В действителност това е много лесно дори и за вас самите: достатъчно е само да дадете ход на нисшата си природа. Ако непрекъснато нарушавате Законите на Доброто, Справедливостта и Любовта, опитвайки се да успеете за сметка на другите, да ги отстраните, да ги унищожите, неизбежно се превръщате в черни магьосници. Това е толкова просто и ясно. Мнозина си въобразяват, че за да стане човек черен магьосник, трябва да има сатанински Учител, който да го научи на изкуството да прави магии и зли заклинания. И това е възможно, но за да се поставите в служба на Злото, нямате абсолютно никаква нужда от учител. Вие можете да станете черни магьосници без наставник, без рецепта, без нищо. Достатъчно е само да се оставите да бъдете прекалено много водени от нисшата си природа. На същия принцип - всеки, който мисли само как да помага на другите, да ги просвещава и озарява, дори да няма Учител, който да го учи и наставлява, той е на път да стане Бял маг.
В действителност всяко човешко същество си има учител - ако не видим, то невидим. Дори и престъпниците имат в Невидимия свят по един учител, който не престава да ги съветва как да вредят на другите. И дори да казват: „Ние и учител? Забрави, никога в живота ми!" - е, добре, тези слепци обаче трябва да знаят, че и те имат учител, чиито пагубни съвети следват ден и нощ.
Разбира се, когато ви говоря за Учители, аз винаги имам предвид истинските, Велики Духовни Учители, Белите Магове. Знам много добре, че титлата майстор' се присъжда на много занаятчии, с което се посочва, че са отлични в професията си. Същата дума се използва във Франция и за нотариуси, магистрати, хора на изкуството и т.н. Нещата могат да бъдат погледнати и по този начин и затова аз не отказвам да им призная тази титла. Но вие трябва да знаете, че един истински Учител, в духовния смисъл на думата, е Същество, което преди всичко познава основните Истини - не тези, които хората са написали, създали или изрекли, а основни според Космичната Разумност. На второ място, Той трябва да е придобил такава воля, че да е подчинил всичко у Себе Си, да е постигнал абсолютно овладяване и контрол на Себе Си. И най-накрая, това знание и това себеовладяване, които е постигнал, трябва да служат единствено за проявата на всички качества и добродетели на безкористната Любов.
Ще познаете един истински Духовен Учител именно по Неговата безкористност. Всеки Учител идва на Земята, за да се прояви чрез Него точно определено качество: така има Учители на Мъдростта, Учители на Любовта, на Силата, на Чистотата... Но това, което е общото между всички истински Велики Учители, задължително е качеството безкористие.
Съществуват толкова самозванци и измамници, готови да се възползват от наивността на хората! Те са прочели само няколко книжлета по окултни науки, често писани от невежи. И ето ги, вече се представят навсякъде за големи Учители. Те не носят върху себе си никакъв знак, който да показва, че Небето ги признава за такива. Сами са се обявили за Учители и вярват, че това е достатъчно. Що се отнася до останалите, вместо да проучат поне малко едно подобно същество, за да видят как постъпва, те го следват сляпо. И то ще ги мами, ще ги ограбва, ще ги заробва, а те дори няма и да усетят. Е, добре, великолепно, ето поне едно интелигентно същество ! Другите - другите са глупаци. Не е виновен този, който яде зелника, а онзи, който му го дава! Защо те не се запитват откъде идва то, как е живяло, кой е бил неговият Учител, който го е изпратил?... Ааа, не, не, безполезно е да се задават тези въпроси; в момента, в който то им обещае да им даде „Посвещение" за три дни -само срещу няколко хиляди долара, разбира се - те вече му вярват. Нали разбирате - тези хора са притиснати от липсата на време - Посвещението не трябва да отнема повече от три дни. Светът е пълен с такива хора: въздухари, мошеници, които се възползват от лековерието и глупостта на другите. Но поне за тях може да се каже, че са интелигентни!

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 4,00 лева
Еконт Адрес - 6,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar