ПОРЪЧКА
(празна)

Категории

Съдбите на Апостолите - Митове и реалност

12,00 лв

6,00 лв

(ЦЕНА НА КНИГИ НАМАЛЕНИ С 50 %)

Автор: Ирина Свеницкая
Година: 2010
Формат: среден
Корица: мека
Страници: 384

Отстъпка - 50%

Повече детайлиwww.knigi-bg.com

Дейността на учениците на Исус протекла главно в пределите на източните провинции на огромната Римска империя, отначало в Палестина и съседна Сирия, след това в редица области на Мала Азия, Гърция, най-важния град на Средиземноморието -Александрия Египетска, в столицата на империята Рим.
Структурата на държавата и на нейното управление били достатъчно сложни. Заедно с най-големите икономически и културни центрове на Източното Средиземноморие, такива като Атина, Ефес, Александрия, Антиохия Сирийска, в състава на държавата имало и области, значително по-малко развити, населени със слабо елинизирани народности. На границите на източните провинции имало пък малки княжества, зависими от Рим.
Начело на големите провинции стояли наместници - проконсули, притежаващи гражданската и военна власт. Но имало и области, където императорът изпращал специални граждански чиновници — прокуратори, понякога упълномощавайки ги и с правото да командват военните гарнизони (Така например прокураторът на Юдея Понтий Пилат заемал длъжността и на префект с военни пълномощия. - Б. а.). Формално областта Юдея, намираща се под непосредствената власт на римляните, влизала в проконсулската провинция Сирия, но прокураторите (префекти с военна власт), непосредствено подчинени на императора, всъщност управлявали в Юдея достатъчно самостоятелно; понякога те не се подчинявали на проконсулите на Сирия. Исторически и религиозен център на Юдея бил Ерусалим, в който с особено влияние се ползвало жречеството на Храма. При това първосвещениците фактически се назначавали и освобождавали по волята на римските власти, които избирали кандидатите от тесния кръг на жреческите родове.
В отделни периоди римляните използвали в Палестина и местни управници, които наричали царе, естествено, със силно ограничени пълномощия. Такива царе (или управници, наричани по друг начин, например тетрарси - Тетрарх - дословно четверовластник. След смъртта на Ирод Велики римляните разделили Палестина на четири части между наследниците му. Но през 6 година от нашата ера Юдея преминала под прякото управление на римските власти и била включена в провинция Сирия. - Б. а.) имали задачата да осигурят за централната власт подкрепата на местното население, но не можели да водят самостоятелно външна политика, да предприемат военни действия, да предават властта си по наследство без съгласието на римляните, които във всеки момент можели да лишат подобни управници от призрачната им власт. Били обикновени васали на Рим.
В апостолските времена, вече след разпването на Исус, двама потомци на цар Ирод Велики управлявали отделни области на Палестина; единият от тях бил Агрипа Първи, за кратко време - от 41 до 44 година - обявен от император Калигула за цар на Юдея. При това във владенията му била включена и Галилея. След това царската власт била отново сменена от управлението на прокуратор на Юдея и синът на Агрипа Първи -Агрипа Втори - управлявал само част от Палестина. Царската власт в Палестина била унищожена след разгрома на голямото въстание на юдеите против римляните; разрушени били Ерусалим и Храма (66-70 година). При потушаването на въстанието Агрипа Втори като предан васал оказвал подкрепа на римляните.

ЦЕНИ НА ДОСТАВКА

Еконт Офис - 5,00 лева
Еконт Адрес - 7,00 лева

БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА
за поръчки над 50 лева


® 2011 Atar